گوگل برای اولین بار در سال 2001 شروع به ایندکس کردن فایلهای PDF کرد. این فرمت که به طور معمول توسط سازمانها، محیطهای اداری و آکادمیهای آموزشی استفاده میشود، برای استفاده بدون مشکل در سیستمهای مختلف بسیار مناسب است. تقریباً روی تمام دستگاهها، میتوانید فایلهای پیدیاف را بدون هیچ تغییری در ظاهر و ساختار سند، مشاهده کنید. گرچه زمانی که میخواهید در محیط وب از آنها استفاده کنید، باید چگونگی بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو را نیز بدانید.
در این مطلب میخواهیم درباره چند موضوع صحبت کنیم. نحوه برخورد گوگل با فایلهای پیدیاف، اینکه چرا پیدیافها برای سئو چندان مناسب نیستند. درباره بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو و بررسی تعداد بازدیدها از یک فایل پیدیاف. با تریبون همراه باشید تا به سراغ تک تک این موضوعات برویم.
گوگل چطور با PDFها برخورد میکند؟
زمانی که گوگل عبارتی را جستجو میکنید که برای آن یک فایل PDF در سایتی وجود دارد، گوگل با قرار دادن یک تگ PDF در کنار لینک، آن را به شما نشان میدهد.
در این حالت PDFها به HTML تبدیل و ایندکس میشوند. زمانی که به جای خود متنی، عکسی از نوشته در فایلهای پیدیاف قرار میگیرد، گوگل از تکنولوژی OCR (Optical Character Recognition یا تشخیص الکترونیکی حروف) استفاده میکند تا تصویر را به متن تبدیل کند. همچنین تصاویر موجود در پیدیاف ها توسط گوگل ایندکس میشوند و در صفحه نتایج جستجوی تصاویر گوگل دیده خواهند شد.
اگر در وب سایت خود صفحهای با محتوای مشابه فایل PDF داشته باشید، گوگل صفحه سایت را ترجیح میدهد و آن را به مخاطب نمایش خواهد داد. به طور کلی در جایی که میتوانید محتوای خود را در قالب یک صفحه وب منتشر کنید، بهتر است به سراغ فایلهای pdf نروید.
چرا فایلهای PDF برای سئو چندان مناسب نیستند؟
با اینکه گوگل فایلهای پیدیاف را ایندکس میکند و گاهاً حتی در نتایج جستجو در رتبه های بالا نمایش میدهد، این فرمت اشکالات و معایب خود را در محیط وب دارد. گرچه میشود با بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو بخشی از این مشکلات را جبران کرد که در ادامه درباره آن خواهیم گفت. اما قبل از آن اجازه دهید 5 دلیل مهم که باعث شده فایلهای PDF گزینه خوبی برای سئو نباشند را با هم بررسی کنیم.
-
موبایل فرندلی نیست
فایلهای PDF ساخته شدهاند که در تمام دستگاهها یک ظاهر مشخص را حفظ کنند. به خاطر همین ویژگی، در موبایل هم همان ورژن ثابت را میبینید که mobile friendly هم نیست. یعنی مناسب رابط کاربری موبایل طراحی نشده و میبایست برای دیدن هر قسمت از این فایلها، از زوم کردن و تکان دادن صفحه استفاده کنید.
-
نبود امکان حرکت کردن در صفحات
اگر تجربه مطالعه در نرم افزارهای کتابخوان موبایل را داشته باشید، میدانید که امکانات زیادی به شما میدهند که دغدغهای برای ورق زدن کتاب نخواهید داشت. مثلاً با زدن دکمههای ولوم بالا و پایین صفحه تغییر میکند. یا با لمس گوشه صفحه موبایل، صفحه ورق میخورد. اما هیچ کدام از این موارد در فایلهای PDF وجود ندارد و همین مساله باعث میشود تجربه کاربری خوبی برای مخاطبین ایجاد نشود.
-
بعضی از ویژگیهای سئو در آن وجود ندارد
فایلهای پیدیاف یک سری ویژگی دارند که میشود آنها را به عنوان معادل المان های سئو در نظر گرفت. اما بسیاری دیگر از این ویژگیهای سئو در آنها وجود ندارد. مثلاً شما این امکان را ندارید که لینکهای موجود در پیدیاف را نوفالو کنید. یا بگویید که این لینک از نوع UGC یا لینکهای ایجاد توسط کاربر است یا از نوع اسپانسر. اگر درباره این نوع لینکها و موارد استفاده آنها اطلاعات کافی ندارید، پیشنهاد میکنیم مطلب آشنایی با لینک های Follow و NoFollow (UGC و Sponsored) را مطالعه کنید.
-
بیشتر اوقات کرال نمیشوند
از آنجایی که فایلهای PDF به ندرت تغییر میکنند، دفعات کمتری نسبت به صفحات وب کرول میشوند. پس اگر میخواهید محتوای خود را به طور مداوم به روز کنید بهتر است از صفحات سایت خود استفاده نمایید.
-
دنبال کردن بازدید این فایلها سخت است
زمانی که یک مقاله را در وب سایتی منتشر میکنید، به راحتی میتوانید متوجه شوید که چند نفر این مقاله را خواندهاند، چند دقیقه زمان در این صفحه سپری کرده و روی چه لینکهایی کلیک کردهاند. اما این اطلاعات را نمیتوانید به راحتی برای فایلهای PDF هم به دست بیاورید. رایجترین راه، اجرا کردن دستورات جاواسکریپتی برای دنبال نمودن فعالیتهای صورت گرفته در یک صفحه است که این دستورات روی فایلهای PDF کار نمیکنند.
با در نظر گرفتن تمام این موارد باز هم شرایطی پیش میآید که مجبور میشوید از فایلهای PDF استفاده کنید. در این حالت بهتر است که راههای بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو را بدانید تا به مشکلی برنخورید.
چگونه یک فایل PDF را بهینه کنیم؟
بیشتر المانهای سئو داخلی که در یک صفحه HTML میبینید، به طور معادل در PDFها هم وجود دارد و تقریباً به همان شکلی که تاکنون از آنها استفاده میکردید، در فایلهای پیدیاف هم به کار میروند. بعضی از این موارد هم برای دسترس پذیری، که یکی از موارد قابل توجه در سئو است، وجود دارند. به طور کلی برای بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو این 7 اقدام را باید انجام دهید:
- محتوای خوب بنویسید
- عنوان سئو را بهینه کنید
- توضیحات سئو را بهینه کنید
- از یک اسم فایل مرتبط استفاده کنید
- به تصاویر ویژگی متن جایگزین بدهید
- از هدینگها برای تیترهای داخلی متن استفاده کنید
- لینک در متن قرار دهید
در ادامه درباره هر کدام از این مراحل توضیحاتی خواهیم داد و سپس به سراغ پاسخ این سوال میرویم که چگونه تعاملات فایلهای پیدیاف را دنبال کنیم.
-
محتوای خوب بنویسید
مأموریت شرکت گوگل این است که اطلاعات موجود در سطح اینترنت را دستهبندی کند. حتی اگر صفحه اینترنتی هم نباشد، باز محتوای خوب، محتوای خوب است. اگر میخواهید فایل پیدیافی را در اختیار کاربران قرار دهید، مطمئن شوید که محتوایتان ارزشمند است و همان مواردی که برای نوشتن یک مقاله سئو شده رعایت میکنید، در محتوای فایل PDF هم در نظر گرفته شده است.
-
یک عنوان بهینه برای فایل در نظر بگیرید
همانند صفحات وب که یک تگ عنوان دارند، فایل PDF نیز به عنوان بهینه نیاز دارند. توجه داشته باشید که بسیاری از موتورهای جستجو از این عنوان برای فهمیدن موضوع سند و نمایش در صفحات نتایج جستجو استفاده میکنند. اگر فایل پیدیافی که در سایت خود منتشر میکنید، عنوانی متشکل از کلمه کلیدی مورد نظرتان نداشته باشد، احتمال دیده شدن آن در صفحه نتایج جستجو بسیار کم خواهد بود.
برای اضافه کردن عنوان به فایلهای پیدیاف در برنامه Adobe Acrobat Pro میبایست مراحل زیر را طی کنید.
ابتدا به منوی فایل بروید و گزینه properties را بزنید. سپس title field را انتخاب کنید و در پنجره باز شده عنوان مدنظر خود را وارد نمایید.
-
اضافه کردن توضیحات بهینه شده
میدانید که صفحات وب یک تگ دیسکریپشن یا توضیحات دارند که نقش مهمی در سئو بازی میکند. گرچه طبق گفته گوگل محتوای این تگ تاثیری بر رنکینگ صفحه ندارد، اما این امکان را میدهد که در صفحه نتایج جستجو، متنی که مورد نظرتان است به عنوان خلاصه ای از صفحه به کاربر نشان داده شود. برای اضافه کردن این ویژگی به فایلهای PDF کافیست مراحل زیر را انجام دهید:
به سراغ منوی File و سپس گزینه properties بروید. گزینه Additional Metadata را انتخاب کنید. در بخش description شروع به نوشتن توضیحات بهینه شده برای سئو کنید.
-
از یک نام فایل مرتبط استفاده کنید
نام فایلهای پیدیاف بخشی از آدرس URL خواهند بود. پس یکی از مراحل مهم بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو انتخاب درست نام فایل است. این کار را در هنگام ذخیره کردن فایل می بایست انجام دهید و بهتر است این نام شامل کلمه کلیدی محتوایتان باشد.
-
ویژگی متن جایگزین برای تصاویر خود در نظر بگیرید
برای اینکه به موتورهای جستجو کمک کنید محتوای تصاویر شما را بشناسند، باید متن جایگزین یا alt text به تصاویر خود اضافه کنید. تنظیم کردن این ویژگی برای تصاویر موجود در فایلهای PDF هم امکان پذیر است.
ابتدا روی آیکن Tags در منوی سمت چپ صفحه کلیک کنید. سپس روی تصویری که میخواهید برای آن متن جایگزین بنویسید بزنید. حالا با کلیک راست کردن روی تصویر و رفتن به قسمت properties میتوانید گزینه alt text را ببینید. باز هم از نظر سئو بهتر است که کلمات کلیدی در متن جایگزین تصاویر استفاده شوند.
-
از تگهای هدینگ استفاده کنید.
دقیقاً مانند ساختار یک صفحه سایت و تیتر بندی های یک مقاله سئو شده، در پیدیاف خود نیز از headingها استفاده کنید. برای اینکار در برنامه adobe acrobat pro به سراغ دکمه Tags از منوی سمت چپ بروید. عنوان مدنظر خود را از لیست درختی موجود در آنجا پیدا کنید. روی آن کلیک راست کرده و دکمه properties را بزنید. در کادری که ظاهر میشود از بخش type میتوانید نوع هدینگ مناسب را انتخاب کنید.
-
برای بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو لینک سازی کنید
مثل صفحات وب سایت، لینکهای داخلی و خارجی هر کدام برای سئو و گرفتن رنکینگ بهتر نقشی بازی میکنند. لینکها اعتبار یک صفحه را به صفحهای دیگر منتقل میکنند و متن لینکها میتواند مفهوم این ارتباط را نشان دهد. با لینک دادن به PDF و ساخت لینک هایی در داخل فایل پیدیاف میتواند به گرفتن امتیاز کمک کنید. با اینکار دیگر فایلهای پیدیاف یک بن بست در سایت به حساب نمیآیند.
برای اضافه کردن لینک در یک فایل پیدیاف میتوانید از همان ویرایشگر متنی خود (مثلاً نرم افزار Word) استفاده کنید یا اگر فایل پیدیاف آماده شده و دسترسی به نسخه قابل ویرایش آن ندارید، از طریق برنامه adobe acrobat pro این کار را انجام دهید. ابتدا روی دکمه Edit PDF از سمت راست برنامه کلیک کنید. از منوی Edit گزینه link را بزنید. سپس دور نوشتهای که میخواهید لینک شود یک کادر بکشید.
نوع لینک را invisible rectangle قرار دهید تا خود کادر دیده نشود. و link action را روی گزینه open a web page تنظیم کنید. در آخر هم آدرس URL مدنظر را وارد نمایید.
چگونه میزان بازدیدهای PDF را دنبال کنیم؟
همانطور که قبلاً اشاره کردیم دسترسی داشتن به اطلاعات بازدید یک فایل PDF در سایت بسیار سختتر از یک صفحه وب معمولی است. به همین خاطر بسیاری از تیمهای مارکتینگ دسترسی به فایلهای پیدیاف را صرفاً بعد از پر کردن یک فرم یا رد شدن از یک سری مراحل توسط کاربر امکان پذیر میکنند. با اینکار به جای دنبال کردن که فایل پیدیاف، کاربرانی که فرم را پر کردهاند آمار را تشکیل میدهند. گرچه راهکارهایی هم برای دنبال کردن خود فایلهای PDF وجود دارد:
دنبال کردن رویدادها (Event Tracking)
میتوانید تعداد کلیکها روی لینکهای فایل پیدیاف را دنبال کنید و برای یک سیستم آنالیز بفرستید. این کار باعث میشود بدانید که کاربران چند بار روی دکمه دانلود PDF کلیک کردهاند یا چند بار آن را باز کردهاند.
جاسازی کردن فایل
اگر فایل PDF را درون یک صفحه جاسازی یا Embed کنید، میتوانید دادههای مورد نیاز خود را از طریق همان صفحه به دست بیاورید. این کار معمولاً از طریق کدهای جاوااسکریپت یا iframeها انجام میشود.
لاگهای سرور
از آنجایی که فایلهای PDF روی سرور ذخیره میشوند، هر نوع دسترسی به این فایلها در فایل log سرور ذخیره خواهد شد.
امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و بتوانید از این به بعد با علم به محدودیتهای فایلهای PDF اقدام به استفاده از آنها روی سایت کنید. با اینکه بهینه کردن فایلهای PDF برای سئو کار چندان سختی نیست، اما بسته به موقعیتی که دارید بهتر است سریعترین روش را برای ارائه محتوا به مخاطبان خود در نظر بگیرید.
یک پاسخ
بی نهایت عالی