گوگل سعی میکند که هرچند وقت یکبار الگوریتمهای خود را بهروزرسانی کند تا کیفیت مطالبی که به دست مخاطبان میرسد را افزایش دهد. سال 2014 همزمان با آپدیت الگوریتم پنگوئن گوگل روی مفهومی به اسم سئوی محلی (Local Seo) بیشتر متمرکز شد و سعی کرد اهمیت بیشتری برای آن قائل شود.
با تمرکز بیشتر روی این مفهوم، کسبوکارهای کوچک و مشاغلی که حضور فیزیکی دارند هم میتوانستند که در گوگل برای خود جایگاهی داشته باشند و برای خود مشتری جذب کنند. در این مقاله از بلاگ تریبون تصمیم گرفتیم تا به مبحث سئوی داخلی بپردازیم و آن را بیشتر برای شما توضیح دهیم.
سئوی محلی چیست؟
سئوی محلی یا همان لوکال سئو، همانطور که از نامش پیداست، کاری میکند هنگامی که شما در اطراف موقعیت جغرافیایی خود به دنبال چیزی میگردید، نتایجی را نشان دهد که در نزدیکی شما حضور داشته باشند.
به عنوان مثال اگر به دنبال بیمارستانی در محدودۀ میدان آزادی باشید، سئوی محلی به شما کمک میکند تا بیمارستانهای حوالی این موقعیت را در نتایج جستجو ببینید. این امکان همچنین به کسبوکارهای کوچک و کسانی که مغازه حضوری دارند هم کمک میکند که مشتریان محلی را جذب کنند.
تفاوت سئوی ارگانیک با سئوی محلی
اولین سوالی که ممکن است پس از آشنا شدن با تعریف سئوی محلی در ذهن هرکسی بیاید، تفاوت آن با سئوی ارگانیک است. اصلیترین و بزرگترین تفاوت سئوی ارگانیک با سئوی محلی در این است که در سئوی محلی، مخاطب به دنبال محصول یا خدمتی است که از لحاظ مکان جغرافیایی به او نزدیک باشد؛ اما در سئوی ارگانیک یا همان تعریف کلی سئو، مخاطبان به دو دسته تقسیم میشوند:
دستۀ اول همان کسانی هستند که دنبال نتایج نزدیک خود میگردند، در حالی که دسته دوم به دنبال نتایجی هستند که به سوال یا نیاز آنها پاسخ داده باشد و برایشان اهمیتی ندارد که در چه موقعیت جغرافیایی این اتفاق رخ داده است.
به عنوان مثال، ممکن است عبارت «تعمیر ماشین لباسشویی» را سرچ کنید. در بخش اول نتایج، قسمت لوکالپک که شامل مغازههای فیزیکی که این کار را انجام میدهند و نزدیک موقعیت جغرافیایی شما قرار دارند، نمایش داده میشود. بعد از آن هم مطالبی که در مورد تعمیرات ماشین لباسشویی در بلاگهای مختلف قرار دارند.
دستۀ اول از سرچ این عبارت به دنبال مغازههای حضوری هستند و دستۀ دوم به دنبال راهکارها و نکاتی که برای تعمیرات این دستگاه گفتند، هستند.
دلایل استفاده از سئوی محلی
اگر تا به اینجا دلیلی برای استفاده از سئوی محلی پیدا نکردید، کافیست که نگاهی به آمار زیر بیندازید:
- سرچ محلی انجام دادند، در عرض یک روز به فروشگاه به صورت حضوری مراجعه کردند.
- یک سوم سرچهای محلی انجام شده توسط موبایل، قبل از رسیدن به فروشگاه اتفاق افتاده است.
- 97 درصد از مشتریان در سال 2017 در اینترنت فروشگاههای محلی را جستوجو کردند و 12 درصدشان هر روز این کار را انجام میدهند.
- 30 درصد از سرچهای موبایلی، در سال 2016 مربوط به موقعیت و مکان بوده است.
- 71 درصد از مردم تایید کردند که اگر برای بار اول قصد خرید از فروشگاهی را داشته باشند، ابتدا موقعیت مکانی دقیق آن را جستوجو میکنند.
این آمار که توسط گوگل و سایتهای معتبر دیگری منتشر شدند، به خوبی نشان میدهند که چرا هر کسبوکار کوچک یا حضوری باید روی این موضوع کار کند. البته سئوی محلی برای هرکسبوکاری هم مفید نیست. مشاغل و کسبوکارهایی که در حوزه خدمات آنلاین فعالیت میکنند یا محصولات خود را به صورت غیرحضوری به فروش میرسانند و در واقع مکان حضوری ندارند، این ویژگی کاربرد چندانی برایشان ندارد.
لوکالپک و سایر نتایج جستجو
برای اینکه مفهوم لوکالپک را بهتر درک کنید، کافیست سرچ محلی کوچکی انجام دهید. مثلا عبارت «رستورانهای قیطریه» را سرچ کنید. نتایجی که به شما نشان داده میشوند، در دو دسته قرار میگیرند.
دستۀ اول، لوکالپک یا همان سایتهایی هستند که با توجه به موقعیت جغرافیایی نمایش داده میشوند. دستۀ دوم هم مربوط به دیگر سایتهایی است که توسط سئو ارگانیک در آن موقعیت حضور دارند. تعداد سایتهایی که در قسمت لوکالپک حضور دارند، 3 عدد است. این تعداد قبلا به 7 و 10 عدد هم رسیده بود، اما گوگل با توجه به رفتار کاربران تصمیم گرفت که آن را در عدد 3 نگه دارد.
طبق مطالعات انجام شده توسط وبسایت ماز (MOZ) 40 درصد از کلیکها روی نتایج سئوی ارگانیک و 33 درصد از آن هم سهم لوکالپک است. در ضمن اگر سایتی با همین کلمه کلیدی در گوگل ادز تبلیغات انجام داده باشد، سایت او بالاتر از لوکالپک و در صدر نتایج گوگل قرار میگیرد.
NAP و اهمیت آن
برای قرار گرفتن در لیست لوکالپک باید لیست Google My Business را تکمیل کنید و اطلاعات خود را در آن جا به ثبت برسانید. این لیست شامل مواردی است که با سرچ آن کاربران به محلی برسند؛ این اطلاعات در گوگل مپ (Google Map) هم نمایش داده میشوند.
حداقل اطلاعاتی که Google My Business از شما میخواهد، نام، آدرس و تلفن شماست که به اختصار آن را NAP مینامد.
NAP که شامل مهمترین شاخصههای کسب و کار شماست، باید در تمامی صفحات سایت شما رویت شود تا گوگل متوجه شود تمامی آن صفحات متعلق به شماست. قرار دادن اطلاعات تماس و نام خود در قسمت پایینی سایت یا همان Footer کمک میکند که این اطلاعات در تمامی صفحات شما حضور داشته باشند.
عوامل تاثیرگذار بر سئوی محلی
سئوی محلی هم تحت تاثیر عواملی است که میتوانند باعث ایجاد تغییرات در آن شوند. این تغییرات در رتبهبندی سایتها در قسمت لوکالپک هم تاثیرگذار هستند و میتوانند تعیینکننده جایگاه سایت در آن قسمت باشند. این عوامل را ادامه توضیح مختصری دادیم.
جستوجوی کلمات کلیدی
جستوجوی کلمات کلیدی در سئوی محلی به جز چند مورد کوچک تفاوت چندانی با سئوی ارگانیک ندارد. بهتر است از عبارات «نزدیک من»، «نام محله»، «نام شهر» و غیره هم در کنار حوزه فعالیت خود استفاده کنید. این اتفاق کمک میکند که در کلمات کلیدی مختلفی که کاربر سرچ میکند، ظاهر شوید.
محتوای مرتبط
وجود محتوای باکیفیت و مرتبط با محلی که در آن قرار دارید، به سئوی محلی سایت شما کمک بسیار زیادی میکند. مثلا اگر شما در چندین شهر یا چندین محله از یک شهر شعبه دارید، بهتر است که برای هرکدام از آنها محتوای خاص خودش را تولید کنید و یک محتوا را برای همه موقعیتهای مکانی درنظر نگیرید.
در کنار مطلب باکیفیت، استفاده از موقعیت مکانی موردنظر در عنوان و متادیسکریپشن هم مهم است و باید در آنها استفاده شود تا بتواند تاثیر خود را در سئوی محلی بگذارد.
لینکهای سئوی محلی
برای سئوی محلی، لینکها کمی متفاوتتر از سئوی ارگانیک است. در سئوی محلی، دستهبندی لینکهای مختلفی وجود دارد که باعث میشود لینک سایت شما از نظر سئوی محلی کیفیت بیشتری داشته باشد. این دستهبندیها عبارتند از:
- لینکهایی که از دیگر سایتهای محلی دریافت میشوند.
- لینکهایی که از سایتهای محلی مرتبط با حوزه کاری شما دریافت میشوند.
- لینکهایی که از سایتهای پارتنر محلی دریافت میشوند.
- لینکهایی که از سایتهای خبری محلی دریافت میشوند.
چگونه نام کسبوکار خود را به لیست لوکالپک اضافه کنیم؟
گوگل مپ (Google Map) راهکاری است که کسب و کارهای ایرانی استفاده میکنند. زیرا کشور ایران در لیست کشورهای تحریمشده است و امکان ثبت آن در Google My Business وجود ندارد. اما در ادامه راهکار ثبت نام به شیوه اصولی را هم توضیح دادیم.
برای ثبت شرکت در نقشه گوگل مپ و در نهایت نمایش آن در نتایج جستجو، کافیست که به گوگل مپ مراجعه کنید و بعد از پیدا کردن موقعیت مکانی خود، کلیک کرده و گزینۀ Add Missing Place را انتخاب کنید. سپس مشخصات مربوط به کسب و کار خود را اضافه کنید. در کنار نقشه، میتوانید آدرس محل کسب و کار خود را در گوگل وارد کنید. به همین راحتی آدرس کسب و کارتان در گوگل ثبت خواهد شد.
اما اگر در کشوری هستید که توسط گوگل تحریم نیست یا توانستید با آیپیهای غیرایرانی اقدام کنید، به شکل زیر امکان اضافه کردن کسب و کار خود را دارید. برای اضافه کردن نام خود به لیست لوکالپک نیاز است که مراحل ثبتنام در Google My Business را به صورت کامل طی کنید و اطلاعات خود را تکمیل کنید. در ادامه گام به گام این مراحل را توضیح خواهیم داد.
گام اول: نام تجاری خود را وارد کنید
قبل از هرچیز گوگل از شما نام کسبوکار را خواهد پرسید و دو گزینه در اختیار شما قرار خواهد داد.
- ساخت یک کسبوکار جدید
- تایید کسبوکاری که از قبل وجود داشته است
زمانی که شروع به تایپ کردن کنید، اگر کسبوکار شما در سیستم گوگل وجود داشته باشد، به شما نشان خواهد داد و اگر نام کسبوکار شما قبلا در گوگل ثبت شده باشد، اجازۀ ثبت مجدد با آن نام را به شما نخواهد داد.
توجه داشته باشید که در این قسمت فقط اسم کسبوکار خود را وارد کنید و از اسم منطقه یا محله یا دستۀ شغلی در کنار آن خودداری کنید. مثلا ننویسید «کافه تریبون در تهران»، یا «کافه تریبون»، فقط بنویسید «تریبون».
گام دوم: آدرس خود را وارد کنید
در گام بعدی گوگل از شما آدرس را خواهد پرسید. اگر کسبوکار شما قبلا در گوگل ثبت شده باشد، این قسمت پر شده است، درغیر اینصورت باید آدرس را وارد کنید.
گام سوم: موقعیت جغرافیایی خود را در نقشه مشخص کنید
در این گام باید موقعیت خود را روی نقشه با پین کردن آن مشخص کنید. تا 90 درصد میتوانید به گوگل اعتماد کنید که موقعیت مکانی شما را درست تشخیص میدهد. اما اگر احساس کردید که موقعیت درستی را معین نکرده است، میتوانید آن را آزادانه تغییر دهید.
گام چهارم: دستهبندی را مشخص کنید
حالا نوبت آن است که دستهبندی کسبوکار خود را تعیین کنید. در این قسمت تنها امکان انتخاب یک دستهبندی را برای خود دارید. دستهبندی که انتخاب میکنید، باید به خوبی توضیحدهندۀ کسبوکار شما باشد و درست انتخاب کردن آن حائز اهمیت است. اگر هم در مورد دستهبندی خود اطمینان ندارید، سایتهای رقیب خود را نگاه کنید و دستهبندی مشابه آنها را انتخاب کنید.
گام پنجم: شماره تلفن و آدرس وبسایت خود را وارد کنید
به سادگی هرچه تمامتر URL سایت و شماره تلفن خود را وارد کنید و برای گام بعدی آماده شوید.
گام ششم: لیست تکمیلشده را تایید کنید
قبل از اینکه تکمیلشدۀ شما در فضای وب قرار بگیرد، نیاز است که اطلاعات آن را تایید کنید. حتما قبل از تایید، صحت اطلاعات مندرج را چک کنید تا به مشکلی برنخورید. بد نیست که هرچند وقت یکبار هم سری به این اطلاعات بزنید و آنها را به روز نگه دارید.
ابزارهای سئوی محلی
حالا که با سئوی محلی تا حد زیادی آشنا شدید، نوبت آن رسیده که ابزارهایی را به شما معرفی کنیم تا با استفاده از آنها، بتوانید جایگاه خود را در قسمت لوکالپک بهبود ببخشید.
- Whitespark Local Citation Finder
- Moz Local
- Ahrefs
- BuzzStream
- BrightLocal
کلام آخر
سئوی محلی یکی از مفاهیمی است که اگر به درستی از آن استفاده کنید، میتواند به شما کمکهای زیادی کند. اهدافی مثل افزایش آگاهی از برند، فروش بیشتر و غیره هم جزو آن دسته از مواردی است که با کمک سئوی محلی میتوانید به آن دست یابید.
در این مطلب سعی کردیم تا سئوی محلی یا همان لوکال سئو را معرفی و شما را بیشتر با جوانب آن آشنا کنیم. امیدواریم که از این مقاله استفاده کرده باشید و خوشحال میشویم اگر نظرات و تجربیات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.