وقتی صحبت از سئو کردن تصاویر به میان میآید، بیشتر افراد فقط به متن جایگزین یا همان alt tag فکر میکنند. در حالی که موارد مهم دیگری برای سئوی تصاویر و بهینهسازی آنها وجود دارد که باعث میشود در بخش نتایج جستجوی تصاویر گوگل دیده شوید. برای آشنایی و یادگیری این موارد، با تریبون همراه باشید.
فرقی نمیکند که یک بلاگر هستید یا برای یک مجله آنلاین مقاله مینویسید. سوالی که باید از خود بپرسید این است که آیا مطلب من به عکس نیاز دارد یا خیر؟ و البته که جواب مثبت است! تصاویر علاوه بر اینکه باعث میشوند که مطلب شما جذابتر به نظر برسد، به سئوی وب سایت نیز کمک میکنند. در این مطلب از تریبون قرار است درباره بهینهسازی تصاویر برای موتورهای جستجو توضیح دهیم. با استفاده از روشهایی که در این مقاله میبینید، میتوانید تجربه کاربری بهتری برای مخاطبین وب سایت خود ایجاد کنید.
همیشه از تصویر استفاده کنید!
تصاویر، اگر به درستی استفاده شوند، به کاربران کمک میکنند تا درک بهتری از یک مقاله یا مطلب داشته باشند. همان ضرب المثل قدیمی “شنیدن کی بود مانند دیدن” را در نظر بگیرید. وقتی تصویری از یک موضوع را میبینید، به مراتب سادهتر درکش میکنید تا زمانی که مطلبی درباره آن میخوانید یا چیزی دربارهاش میشنوید. البته که بسیاری از مفاهیم و موضوعات در قالب عکس نمیگنجند و نیاز به توضیحات هم دارند.
پس از همه نظر بهتر است که برای تمام مطالب خود تصویر در متن آن قرار دهید. و به جز قرار دادن ساده تصاویر، روی سئو آنها هم کار کنید. با بهینهسازی تصاویر برای موتورهای جستجو میتوانید هم در سرچ تصاویر دیده شوید هم تجربه کاربری بهتری برای کاربران سایت خود ایجاد کنید.
اقداماتی که باید در بهینهسازی تصاویر برای موتورهای جستجو انجام دهید
تصویر مناسب پیدا کنید
بهترین حالت این است که از تصاویر اورجینال استفاده کنید. تصاویری که یا خودتان عکاسی کردهاید یا در کامپیوتر ساختهاید. مثلاً در صفحه معرفی اعضای گروه یا شرکت، قطعاً باید تصویر خود افراد را قرار دهید نه یک تصویر رندوم از سایتهای استوک.
اگر مجبور شدید که از تصاویر استوک استفاده کنید، تا جایی که میتوانید یک عکس مرتبط با موضوع انتخاب کنید و اگر امکانش را دارید عکس را برای سایت خود شخصی سازی نمایید. همچنین برای تصاویر داخل متن، توضیحی بنویسید و در جای مناسب آن موضوع قرارش دهید. تصاویر در متونی که مرتبط با موضوع هستند، راحت تر در جستجوهای تصاویر دیده میشوند.
سایتهایی مانند unsplash.com و stocksnap.io سایتهایی هستند که به شما تصاویر رایگان و با کیفیت ارائه میدهند. از آنجایی که همه میتوانند از این تصاویر استفاده کنند، ارزش قرار دادنشان در سایت به اندازه یک تصویر اورجینال نیست اما با رعایت نکات بهینهسازی تصاویر برای موتورهای جستجو شانس دیده شدن آنها در سئو بالا میرود.
استفاده از تصاویر متحرک یا gif هم در بعضی شرایط میتوانند مطلب شما را جذابتر کند. اما استفاده بیش از اندازه از آنها ممکن است تمرکز کاربر را به هم بریزد و تجربه بدی برای او ایجاد کند. علاوه بر اینکه گیفهای طولانی حجم بالایی دارند و میتوانند در سرعت لود صفحه تأثیر منفی بگذارند.
نام تصاویر خود را به درستی انتخاب کنید
سئو تصویر از انتخاب نام فایل شروع میشود. اگر میخواهید گوگل بداند تصویر شما درباره چه موضوعی است، حتماً کلمه کلیدی مقاله خود را در نام فایل تصویر بنویسید. یک نام فایل صحیح و مناسب میتواند تا حد زیادی به بهینهسازی تصاویر برای موتورهای جستجو کمک کند. نام فایلها تا حد زیادی به گوگل کمک میکند که موضوع تصویر را متوجه شود. برای مثال اگر نام تصویر “how_to_search_images.jpg” باشد بسیار بهتر است تا IMG۰۰۰۲۳.jpg. با اینکه هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ گوگل تا حدی پیشرفت کرده است که بتواند محتوای تصاویر را تشخیص دهد، اما باز هم آنقدری دقیق نیست که قابل استناد باشد. به همین خاطر باید برای نامگذاری فایل تصاویر از عبارات توصیفکننده عکس استفاده کنید.
متن جایگزین و کپشنهای توضیحی بنویسید
متن جایگزین یا alt tag، توضیحی متنی است که اگر به هر دلیلی تصویر بارگزاری نشد، مرورگر آن را به کاربر نشان میدهد. همچنین افرادی که امکان دیدن صفحه نمایش را ندارند و از نرم افزارهای صفحه-خوان استفاده میکنند، اگر برای تصاویرتان متن جایگزین نگذاشته باشید، نمیتوانند توضیح تصویر را متوجه شوند. پس علاوه بر مباحث سئو، برای تجربه کاربری بهتر نیز استفاده از متن جایگزین تصاویر توصیه میشود. توضیح خود گوگل درباره ویژگیهای یک متن جایگزین مناسب را در ادامه بخوانید:
گوگل با استفاده از متن جایگزین، الگوریتمهای پردازش عکس و همینطور محتوای صفحه، سعی میکند موضوع تصاویر را متوجه شود. زمانی که میخواهید متنی برای alt tag بنویسید، سعی کنید کلمات کلیدی مناسب، محتوایی ارزشمند و اطلاعاتی مفید در آن قرار دهید که منظور تصویر و همینطور محتوای موجود در صفحه را برساند. متن جایگزین تصاویر را با کلمات کلیدی پر نکنید که تجربه کاربری بدی ایجاد میکند و ممکن است منجر به اسپم شدن سایتتان گردد.
به نوع فایل تصویر (file type) توجه کنید
اکثر تصاویری که در سطح اینترنت منتشر میشوند، فایلهایی از نوع JPG، GIF یا PNG هستند. هر کدام از این نوع فایلها، از متد فشردهسازی متفاوتی استفاده میکند. به این معنا که سایز هر کدام از آنها ممکن است بسیار متفاوت از نوع دیگر باشد. و این مسأله اهمیت زیادی دارد چون تصاویر بخش قابل توجهی از حجم یک صفحه را تشکیل میدهند و سایز زیاد آنها به معنای بارگزاری کندتر صفحه و در نتیجه امتیاز منفی برای سایت است.
در واقع زمان لود صفحه یکی از فاکتورهای مهم سئو برای هردو حالت موبایل و دسکتاپ به حساب میآید. به همین خاطر مهم است که نوع فایلی را برای تصاویر خود انتخاب کنید که بیشترین فشردهسازی و پایینترین حجم روی صفحه را داشته باشد. به تصاویر زیر نگاه کنید، سه خروجی فایل متفاوت از یک تصویر با سایز مشخص ۶۴۰ در ۲۶۴ پیکسل اما حجم هرکدام متفاوت از دیگری است.
فشردهسازی نوع فایل JPG در این مثال، بهتر از سایر فرمتها انجام شده است. اما این بدان معنا نیست که همیشه بهترین گزینه همین فایل تایپ است. فرمت PNG برای اسکرین شات و یا هر تصویری که متن داشته باشد بسیار مناسبتر است. یا برای تصاویر متحرک باید از GIF استفاده کنید. JPG بیشتر برای تصاویری که عکاسی شدهاند مناسب است.
تصاویر خود را فشرده کنید
حالا که میدانید چه نوع فایلی مناسب تصویر شماست، قبل از بارگزاری، با استفاده از ابزارهای فشردهسازی، سایز آنها را پایین بیاورید. وبسایتهایی هستند که این امکان را به صورت آنلاین به شما میدهند مانند tinyJPG یا TinyPNG و یا Compressor.io. ما معمولاً از ابزار compressor.io استفاده میکنیم چون هر سه نوع پسوند فایل GIF، PNGو JPG را قبول میکند. در تصویر زیر میبینید که بعد از فشردهسازی، سایز هر سه نوع فایل کم شده است.
بعد از فشردهسازی، اندک تغییری در کیفیت تصویر خواهیم داشت اما حجم فایل تا حد قابل ملاحظهای کاهش پیدا میکند. از آنجایی که هرچه حجم تصاویر و در نتیجه حجم صفحه پایینتر باشد، لود صفحه سریعتر انجام میشود، توصیه میکنیم تا جایی که ممکن است تصاویر را فشرده کنید.
سایز تصویر را مناسب سئو قرار دهید
مدت زمان بارگزاری سایت یکی از موارد مهم مرتبط با سئو و همینطور تجربه کاربری است. تصاویر هم نقش بسیار مهمی در بارگزاری صفحات سایت دارند. اگر یک تصویر بسیار بزرگ را روی سایت آپلود کنید اما در ابعاد کوچکی بخواهید آن را نمایش دهید، همچنان به اندازه همان تصویر بزرگ، مدت زمان بارگزاری به سایت خود اضافه کردهاید.
پس از همان اول تصویر را به اندازه دلخواه خود بهینه کنید و سپس بارگزاری نمایید. خود وردپرس هر تصویری که آپلود میکنید را در چند نسخه ابعاد مختلف خروجی میگیرد و ذخیره میکند. اما این روند تأثیری در بهینهسازی آنها ندارد و بهتر است قبل از آپلود این کار را انجام دهید.
حجم تصویر را کم کنید
مرحله بعدی سئو تصاویر این است که حجم فایل را پایین بیاورید. ابزارهایی مانند JPEDmini این امکان را به شما میدهند که تصاویر خود را بدون افت کیفیت کم حجم تر کنید. بعد از بهینه کردن تصاویر میتوانید از ابزارهایی مانند Google PageSpeed Insights یا Lighthouse وضعیت صفحه سایت خود را بررسی نمایید.
توضیحات کپشن
توضیحات یا کپشن تصاویر همراه با عکس در مقالات دیده میشوند. بسته به نوع قالبی که برای سایت خود استفاده میکنید، ممکن است این نوشته یا توضیح در زیر تصویر به صورت کمرنگ یا در یک قاب مجزا در زیر تصویر دیده شود. این توضیحات از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. چرا که هم موتورهای جستجو و هم کاربران آنها را به عنوان توضیح تصویر میبینند.
تجربه نشان داده است که افراد توضیحات زیر تصاویر را تا سیصد درصد بیشتر از خود متن میبینند و میخوانند. این آمار اهمیت نوشتن یک کپشن خوب و گیرا را نشان میدهد. اما نیازی نیست برای تمام تصاویر متنی برای کپشن قرار دهید. بهتر است به جای فکر کردن صرفاً به سئو، به فکر تجربه کاربری که میسازید نیز باشید.
عنوان متن جایگزین
متن جایگزین یا Alt text به عنوان یک تگ به تصویر اضافه میشود و توضیحی جایگزین تصویر خواهد بود. خصوصاً در شرایطی که ممکن است تصویر به هر دلیلی لود نشود، این متن به جای آن دیده میشود. البته برای افرادی که مشکل بینایی دارند یا نابینا هستند نیز، برنامههای صفحه خوان، متن جایگزین را در هنگام رسیدن به تصاویر میخوانند.
به علاوه عنوان تصویر نیز میتوانند در مواقعی مفید باشد. در بعضی از مرورگرها، وقتی کاربر با ماوس روی تصویر میرود، عنوان عکس را میبیند. اما در کل تجربه نشان داده است که Title tag در شرایطی میتواند مشکل ساز باشد. پس تا جایی که میتوانید متن جایگزین تصاویر را توضیحی و واضح بنویسید و بی خیال عنوان عکس شوید.
یک نقشه سایت تصاویر بسازید
چرا؟ چون گوگل میگوید باید این کار را بکنید! پشتیبانی گوگل اینطور پاسخ میدهد:
تصاویر منابع مهمی از اطلاعات هستند که بخشی از محتوای صفحه را نشان میدهند. شما باید تا جایی که میتوانید جزئیات بیشتری از تصاویر خود به گوگل بدهید. بهترین حالت این است که آدرس تصاویری که ممکن است گوگل آنها پیدا نکند را در قالب یک نقشه سایت در اختیار او قرار دهید تا از اطلاعاتش استفاده کند.
اگر از پلتفرم وردپرس و افزونه یواست سئو استفاده میکنید، به طور خودکار تصاویر به نقشه سایت اضافه میشوند. البته یواست تنها تگهای مورد نیاز را در نظر میگیرد و برای مثال اگر در کپشن تصویر اطلاعات مهمی قرار داده باشید و بخواهید در نقشه سایت بیاید، باید به صورت دستی اینکار را انجام دهید.
از تصاویر ریسپانسیو استفاده کنید
سایت شما باید برای نمایش در صفحات با سایزهای مختلف ریسپانسیو باشد. همین مسأله برای تصاویر نیز صادق است. اگر تصویری دارید با ۷۲۰ پیکسل عرض که قرار است در یک صفحه نمایش ۳۲۰ پیکسلی دیده شود، مرورگر باید یک تصویر بزرگتر از صفحه را لود کند. در نتیجه مدت زمان دانلود بیشتر میشود و بارگزاری با سرعت پایینتری انجام خواهد شد که به طور مستقیم روی سئو سایت شما تاثیر میگذارد. چاره کار چیست؟
باید از یک کد HTML استفاده کنید که به مرورگر میگوید برای رزولوشنهای مختلف صفحات، نسخههای مختلفی از تصویر را بارگزاری کند. وردپرس از نسخه ۴.۴ به بعد، به طور خودکار این نسخههای مختلف را ایجاد میکند. یعنی به ازای هر تصویری که شما آپلود میکنید، نسخههای زیر توسط وردپرس ایجاد میشود:
- Thumbnail: یک برش مربعی از تصویر با سایز ۱۵۰ در ۱۵۰ پیکسل
- Medium: یک نسخه تغییر سایز یافته از عکس که بسته به جهت آن، عرض یا طولش به ۳۰۰ پیکسل میرسد.
- Medium Large: تغییر اندازه به ۷۶۸ پیکسل در عرض.
- Large: تغییر اندازه پیدا میکند تا بسته به جهت عکس، عرض یا طولش به ۱۰۲۴ پیکسل برسد.
- Full: نسخه اصلی تصویر.
از دادههای ساختار یافته یا schema markup استفاده کنید
اگر صفحهای برای محصول، ویدیو یا دستور پخت ایجاد میکنید، باید اطلاعات schema markup آن را هم در اختیار گوگل قرار دهید. هرچه دادههای بیشتری به گوگل بدهید، بهتر میتواند سایت شما را رتبهبندی کند و در نتیجه شانس دیده شدن سایتتان در بخش جستجوی تصاویر گوگل بالاتر میرود.
جمع بندی
سئو تصاویر تا حدودی پیچیده است اما اگر دستور العملهای گوگل را مطالعه کنید، سریعتر میتوانید با زیر و بم آن آشنا شوید. نکاتی که در این مقاله گفته شد، میتواند برای شروع به شما کمک کند. فراموش نکنید که هیچ راهکاری در سئو به اندازه تجربه کاربری خوبی که میتوانید برای مخاطبین خود ایجاد کنید، موثر نخواهد بود. پس از تصاویر با کیفیت و استوک استفاده کنید و برای درک بیشتر مطالب اینفوگرافیک و نمودار بسازید. محتوای ارزشمند، چیزی است که باید به کاربر ارائه دهید.
سئو تصاویر در کل مجموعه ای از اقدامات است که باید برای هر تصویر و هر صفحه ای به طور مجزا انجام شود. به طور خلاصه مواردی که باید برای بهبود سئو و بهینهسازی تصاویر برای موتورهای جستجو انجام دهید در لیست زیر آمده است:
- از یک تصویر مرتبط با متن خود استفاده کنید
- یک نام فایل خوب برای تصویر انتخاب کنید
- مطمئن شوید که سایز و ابعاد تصویر با همان ابعادی که قرار است در سایت دیده شود یکسان است.
- از ویژگی srcset استفاده کنید
- حجم فایل را تا جایی که میتوانید کم کنید تا سرعت لود بالاتر برود
- به تصویر کپشن یا توضیحات اضافه کنید
- برای تصویر خود متن جایگزین قرار دهید و به فکر عنوان عکس نباشید.
- از دادههای ساختاریافته برای تصاویر خود استفاده کنید
- اگر میتوانید چیدمان عکس را در جهت مخالف جهت نوشتاری متن خود (یعنی سمت راست) قرار دهید.
- در سایت مپ XML تصاویر را وارد کنید
- تا جایی که میتوانید تصاویر اورجینال استفاده کنید
جدای از بحث سئو و تجربه کاربری، تصاویر میتوانند نقش بسیار مهمی در نرخ تعامل بازی کنند. پس اهمیت آنها را دست کم نگیرید و از همین امروز برنامه مدونی برای بهینهسازی تصاویر برای موتورهای جستجو ترتیب دهید.
شما چه تجربه ای از کار کردن با تصاویر در وب سایت خود دارید؟ خوشحال میشویم در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.