چه صفحاتی را در سایت نو ایندکس یا نو فالو کنیم؟
موارد استفاده از noindex و nofollow در سایت
بعضی از صفحات در سایت شما هستند که برای هدف خاصی ایجاد شدهاند. اما برای این هدف نیست که در موتورهای جستجو رتبه گرفتهاند یا ترافیک بدست میآورند. معمولاً هم نمیشود این صفحات را حذف کرد، چون بخشهای مختلف سایت از طریق آنها به هم متصل شدهاند یا نیاز است که برای اطلاعاتی که به کاربر میدهند، در ساختار سایت باقی بمانند. اگر مطالب تریبون را دنبال کرده باشید، میدانید که پیشتر درباره انواع لینکهای اسپانسر نوفالو و UGC توضیح مفصلی دادهایم. در این مطلب اما به طور خاص میخواهیم درباره صفحاتی که باید نو ایندکس یا نوفالو شوند صحبت کنیم. پس با تریبون همراه باشید.
نو ایندکس و نوفالو چه کاربردی دارند؟
نو ایندکس یعنی یک صفحه نیازی نیست توسط موتورهای جستجو ایندکس شود و در نتیجه در صفحه نتایج گوگل دیده نخواهد شد. نوفالو یعنی اسپایدرهای موتورهای جستجو، نیازی نیست لینکهای داخل این صفحه را دنبال کنند. شما باید این تگها را داخل متا تگ روبات سایت خود قرار دهید. متا تگ، تکهای کد در بخش سرصفحه یا header سایت شماست که به موتورهای جستجو میگوید که چگونه و کدام صفحات را ایندکس کنند.
مطلب راهنمای ساده و کامل متاتگها که در بلاگ تریبون منتشر شده است، میتواند منبع خوبی برای عمیقتر شدن در مبحث متاتگها باشد. اما به طور خلاصه:
- متاتگ روبات در بیشتر شرایط چیزی شبیه به کد زیر است:
<meta name=”robots” content=”[VALUE1,VALUE2]”>
- Value1 و Value2 قرار است ایندکس و فالو را مشخص کنند که در حالت پیشفرض هر دو فعال تنظیم شدهاند. یعنی هر صفحهای که ایجاد میکنید هم توسط موتورهای جستجو دیده خواهند شد و هم لینکهای آنها توسط کرولرها دنبال میشوند.
- به جای مقدار value1 و value2 میتوانید ترکیبی از noindex, nofollow یا index,nofollow را قرار دهید.
اگر فکر میکنید با مفهومی پیچیدهای رو به رو هستید، نگران نباشید. در ادامه کامل توضیح خواهیم داد که هرکدام از این موارد چه معنایی میدهند و چرا باید استفاده شوند.
نو-ایندکس کردن صفحات
آرشیو نویسندگان در یک بلاگ تک نویسندهای
اگر شما تنها کسی هستید که برای وبلاگتان مطلب مینویسد، صفحه آرشیو نویسندگان سایتتان ۹۰ درصد مشابه صفحه اصلی سایت خواهد بود. به همین خاطر هیچ کاربردی برای گوگل ندارد و ممکن است به عنوان یک محتوای تکراری در نظر گرفتهشود. برای جلوگیری از چنین اتفاقی، میتوانید کلاً آرشیو نویسندگان را غیر فعال کنید. اما اگر به هر دلیلی خواستید این صفحه در سایت باقی بماند، باید آن را نو ایندکس کنید که در نتایج صفحات جستجو دیده نشود.
انواع پست سفارشی
بعضی وقتها یک پلاگین یا افزونه به صورت خودکار چند نوع پست سفارشی به سایت اضافه میکنند که نیازی به ایندکس شدن آنها نیست. فرض میکنیم وب سایتی هستید که یک فروشگاه آنلاین متعارف به حساب نمیآیید. مثلاً به جای فروختن محصول، خدمات ارائه میدهید و در صفحه معرفی و خرید آنها، نیازی به تصویر محصول، ابعاد یا وزن محصول و سایر ویژگیهای این چنینی ندارید. در این حالت میتوانید تمامی صفحات پیشفرض محصولاتی که ووکامرس ایجاد میکند را نو ایندکس کنید و به جای آن یک صفحه محصول سفارشی بسازید.
همچنین در ووکامرس قابلیتی وجود دارد که مشخصات محصول مانند ابعاد و وزن آن را میتواند به عنوان یک نوع پست سفارشی در نظر بگیرد. این نوع صفحات به عنوان محتوای با کیفیت پایین شناخته میشوند که نه برای کاربر فایدهای دارند نه برای موتورهای جستجو. پس میتوانید با خیال راحت آنها را نو ایندکس کنید.
صفحات تایید و تشکر
بعضی صفحات در سایت هستند که هیچ هدفی جز دادن یک پیغام تایید یا تشکر به کاربر ندارند. این صفحات که معمولاً محتوای خاصی هم ندارند، هیچ ارزشی برای موتورهای جستجو و کاربرانی که سعی در پیدا کردن یک محتوای ارزشمند دارند، ایجاد نمیکنند و بهتر است در صفحه نتایج دیده نشوند.
صفحات ورود و ادمین
بیشتر صفحات ورود به سایت نباید در گوگل دیده شوند. اما استثناءهایی هم وجود دارد. با استفاده از نو ایندکس میتوانید این صفحات را از دید گوگل پنهان کنید.
استثناء در اینباره مربوط میشود به صفحات ورود به سایتی که به یک جامعه سرویس میدهد. مثلاً سایت دراپ باکس. کافیست از خودتان بپرسید که اگر کاربری معمولی باشید و جزو کارمندان به حساب نیایید، نیازی به صفحات ورود به سایت دارید؟ اگر نه، نو ایندکس کردن بهترین گزینه است. خبر خوب برای سایتهایی که بر بستر وردپرس هستند اینکه خود این پلتفرم تمام صفحات لاگین سایت را به طور اتوماتیک نو ایندکس میکند.
نتایج جستجوی داخلی
میشود گفت صفحات نتایج جستجوی داخلی بدترین چیزی است که گوگل بخواهد به کاربرانش نشان دهد. اگر میخواهید یک تجربه کاری بد ایجاد کنید، باید از یک صفحه جستجو به صفحه جستجوی دیگری لینک بدهید. هدف از جستجوی کاربر رسیدن به صفحه نتیجه و گرفتن اطلاعات با ارزش است. به همین خاطر بسیار مهم است که تمامی صفحات جستجوی داخلی را نو ایندکس کنید.
اگر از پلتفرم وردپرس استفاده میکنید و افزونه یوآست سئو را روی آن نصب کردهاید، نیازی نیست اقدام دیگری انجام دهید. چون این افزونه به صورت پیشفرض تمام صفحات نتایج جستجوی داخلی سایت را نو ایندکس میکند. از آنجایی که این مسأله یکی از مواردی است که در قوانین گوگل ذکر شده، شما امکان غیر فعال کردن این ویژگی یواست را ندارید.
صفحاتی که باید نوفالو شوند
در تمام مثالهایی که در قسمت قبلی به آنها اشاره کردیم، نیازی نبود تمام لینکهای موجود در صفحه را نو فالو کنید. چون در آن موقعیتها هدف این بود که صفحه در نتایج جستجوی گوگل دیده نشود. دنبال کردن لینکها توسط کرولرهای گوگل در آن صفحات ضرری ندارد. اما چه زمانی باید از نوفالو استفاده کرد تا لینکهای یک صفحه دنبال نشوند؟
اگر یک صفحه را با استفاده از متا تگ روبات، نوفالو کنید، هیچ کدام از لینکهای موجود در آن صفحه دیگر دنبال نخواهند شد. این ویژگی اولینبار به این دلیل توسط گوگل اضافه شد که لینکهای تبلیغاتی، پولی یا اسپم را از لینکهای باارزش تشخیص دهد. در یک وبسایت احتمالاً صفحات محدودی هستند که بخواهید گوگل لینکهای آنها را دنبال نکند.
همینطور ممکن است در یک صفحه بخواهید تنها یک لینک را نوفالو کنید. مثلاً لینکی که به عنوان اسپانسر در سایت قرار دادهاید یا لینکهای تولید شده توسط کاربر در بخش نظرات. در مطلب لینک اسپانسر، نوفالو و UGC به طور کامل طرز استفاده از این ویژگیها برای لینکهای تکی را گفتهایم. اضافه کردن نوفالو به ویژگی rel تگ لینک، باعث میشود گوگل دیگر این لینک را دنبال نکند. چیزی مشابه کد زیر:
<a href=”https://www.example.com” rel=”nofollow sponsored”>example link</a>
کلام آخر
همانطور که دیدید، نو ایندکس یا نوفالو کردن یا نکردن یک لینک یا صفحه، بستگی به عوامل مختلفی دارد. اما بهتر است به طور کل قبل از انجام این کار به دو سوال جواب دهید: یکی اینکه آیا میخواهید این صفحه در نتایج جستجوی گوگل دیده شود؟ و دوم اینکه آیا میخواهید موتورهای جستجو لینکهای موجود در این صفحه را دنبال کنند؟ برای صفحاتی مانند تایید پرداخت یا تشکر یا صفحه لاگین سایت، جواب سوال اول منفی است و برای قسمتهایی مانند بخش نظرات کاربران یا انجمنها جواب سوال دوم.
اگر درباره نو ایندکس یا نوفالو کردن صفحهای از سایتتان سوالی دارید، میتوانید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.