همه ما به تجربه دیدهایم که گوگل در چند سال اخیر، چقدر باهوشتر شده است. فقط کافیست یک کلمه را سرچ کنید، گوگل دستتان را در دست همان لینکی که میخواهید میگذارد!
ریچ اسنیپت یکی از امکاناتی است که به شما کمک میکند تا نتایج موردنظرتان را راحتتر پیدا کنید. این ویژگی، نتایج جستجوی طبیعی گوگل را با دادههای اضافی به شما نمایش میدهد. در واقع میتوان گفت عبارتی است که برای توصیف اطلاعات و دادههای نشانهگذاری شده در وبسایتها استفاده می شود و شما میتوانید این دادهها را به کد HTML سایتتان اضافه کنید.
این دادههای اضافی معمولا از دادههای ساخت یافته موجود در HTML یک صفحه تهیه میشوند. ریچ اسنیپت انواع مختلفی دارد که از میان آن میتوان به نقد و بررسی، دستورالعملها و رویدادها اشاره کرد.
چرا ریچ اسنیپتها مهم هستند؟
وقتی شما یک کلمه یا عبارت را جستجو میکنید، موتورهای جستجو معمولا ۳ داده را به شما نشان میدهند:
- تایتل یا عنوان
- متا دیسکریپشن
- آدرس اینترنتی یا همان URL
درست مثل چیزی که در تصویر زیر میبینید:
این یک snippet معمولی و نرمال است. حالا چه کار کنیم که این اسنیپت، غنی بشود!؟ وقتی به یک اسنیپت دادههای دیگری اضافی کنید، آن را به ریچ اسنیپت تبدیل کردهاید.
در اینجا مثالی آورده شده است:
همانطور که میبینید، نتایج ریچ اسنیپت بیشتر از نتایج جستجوی معمولی وسوسه کننده هستند و میتولنند منجر به CTR ارگانیک بالاتری شوند.
گوگل، این دادهها را از نشانهگذاری ساختاری یا همان Structured Markup (مانند Schema) در HTML صفحه شما دریافت میکند.
هرچند برخی تصور میکنند که استفاده از دادههای ساختاریافته میتواند رتبهبندی موتور جستجوی شما را بهبود ببخشد، اما گوگل اعلام کرده است که استفاده از دادههای ساختاری یک سیگنال برای رتبهبندی سایت نیست.
لااقل در حال حاضر، مزیت اصلی ریچ اسنیپت، افزایش نرخ کلیک است. در ادامه، بهترین روشهای ایجاد آن را با هم بررسی میکنیم.
نوع ریچ اسنیپت را مشخص کنید
اولین قدم شما برای استفاده از ریچ اسنیپت در سایتتان، شناسایی نوع آن است. به این ترتیب، میتوانید از Struktur Markup استفاده کنید که بهطور خاص برای به دست آوردن آن نوع در SERP طراحی شده است.
دهها نوع ریچ اسنیپت وجود دارد. اما تعداد زیادی از آنها (مانند اطلاعات پرواز و کتابها) فقط برای سایتهای بسیار خاص استفاده میشوند. به همین دلیل، ما در این مقاله روی ۸ نوع متداول آن تمرکز خواهیم کرد.
در بلاگ تریبون بخوانید: SERP چیست؟ راهنمای تصویری ویژگیهای و نتایج جستجوی گوگل
نظرات: درجهبندی و رتبه آن لینک را با استفاده از ستاره نشان میدهد (از ۵). این رای میتواند مربوط به یک بازدیدکننده یا جمعبندی نظرات کاربران باشد.
دستورالعملها: نوع خاصی از دادههای ساختاریافته که فقط برای دستورالعملها اعمال میشود. علامتگذاری دستورالعمل شامل دادههایی مانند زمان تهیه غذا، بررسیها و تصاویر آن است.
موسیقی: اطلاعات مربوط به ترکهای موسیقی یا یک آلبوم، مانند تاریخ انتشار آلبوم را به گوگل ارائه میدهد. به این نکته توجه داشته باشید که موتور جستجوی Bing از ریچ اسنیپت پشتیبانی نمیکند، اما گوگل میتواند از اطلاعات نشانهگذاری شده برای قطعات و آلبومهای موسیقی پشتیبانی کند.
علامتگذاری محصول: به موتورهای جستجو اطلاعات مربوط به یک محصول خاص (از جمله قیمت و تصاویر محصول) را میدهد و برای سایتهای فروشگاهی بسیار مفید است.
سازمانها و کسبوکارها: به گوگل کمک میکند اطلاعات کلیدی مربوط به یک سازمان یا کسبوکار از جمله آدرس، لوگو و اطلاعات تماس را پیدا کرده و نمایش دهد.
Top Stories: به سایت اجازه میدهد تا در کادر «Top Stories» در نتایج جستجو ظاهر شود. این ریچ اسنیپت فقط برای وب سایتهای تایید شده Google News اعمال میشود.
ویدئوها: موتورهای جستجو نمیتوانند فیلمهای صفحه شما را نمایش دهند. بنابراین علامتگذاری ویدئو به موتورهای جستجو کمک میکند تا بفهمند محتوای ویدیوی شما چیست. این ریچ اسنیپت میتواند اطلاعات شرکت سازنده، مدت زمان ویدئو و سازنده ویدئو را در نتایج جستجو نمایش دهد.
رویدادها: اگر وبسایت شما درباره برگزاری یک رویداد است، میتوانید از این ریچ اسنیپت استفاده کنید. اینRich Snippets شامل اطلاعاتی در مورد تاریخ، زمان، مکان و موارد دیگر مربوط به برگزاری ایونت است.
وقتی نوع Rich Snippet مورد نظرتان (که باید مبتنی بر نوع سایتتان باشد) را انتخاب کردید، نوبت اجرا کردن آن میرسد.
اصول دادههای ساختیافته چگونه است؟
ساختار داده به موتورهای جستجو کمک میکند تا محتوای شما را بهتر درک کنند. مثلا فرض کنید شما فقط یک بلاگ پست در سایتتان منتشر کردهاید که حاوی دستورالعمل یا رسپی یک غذای چیلی است:
بدون دادههای ساختاری، گوگل و سایر موتورهای جستجو درک درستی از موضوعات زیر ندارند:
- پخت این غذا چه مدت طول میکشد؟
- کدام تصاویر مربوط به دستور تهیه است؟
- لیست مواد تشکیلدهنده آن چیست؟
- مراحل آن چگونه است؟
حالا وقتی دادههای ساختاری را وارد میکنید چه اتفاقی میافتد؟ وقتی نشانهگذاری دستورالعمل را به صفحه خود اضافه میکنید، به موتورهای جستجو میگویید:
- این دستورالعمل پخت غذا ۴۵ دقیقه طول میکشد.
- این لیست مواد تشکیلدهنده آن است.
- اینجا عکسی از ظرف حاوی غذایی است که تهیه کردهایم.
اگر بازی را درست انجام دهید، گوگل این دادهها را در نتایج جستجو به عنوان یک ریچ اسنیپت نشان میدهد:
به همین سادگی، به همین خوشمزگی!
ثبت ریچ اسنیپت با Schema
وقتی نوبت به ساختار داده میرسد، اکثر وبسایتها از نشانهگذاری Schema.org استفاده میکنند.
دلیل این امر این است که Schema توسط همه موتورهای جستجوی اصلی (از جمله Bing) پشتیبانی میشود. و همانطور که در ادامه خواهید دید، تنظیمات آن بسیار آسان است.
تمام کاری که باید انجام دهید، یافتن نوع نشانهگذاریای است که میخواهید در Schema.org استفاده کنید.
و حالا باید محتوای خود را با استفاده از راهنماهای موجود در آن صفحه نشانهگذاری کنید.
گوگل مستندات محکمی در مورد دادههای ساختاریافته ارائه داده است.
درک مطالب گوگل برای افرادی که توسعهدهنده حرفهای وب نیستند، بسیار آسان است. نحوه افزودن کد دادههای ساختاریافته به یک وبسایت، کاملا به خود شما بستگی دارد. اگر از وردپرس استفاده میکنید، افزونههای زیادی برای انتخاب خواهید داشت:
اگر میخواهید Structured Data Markup خود را بدون کمک پلاگین به سایتتان اضافه کنید، میتوانید از Microdata یا RDFa استفاده کنید. اما اغلب متخصصان توصیه میکنند بهتر است برای این کار به سراغ JSON-LD بروید. دلیل این انتخاب این است که JSON-LD ساده ترین راه برای افزودن نشانهگذاری ساختاریافته به صفحات وبسایت شماست.
بدونJSON-LD، مجبور خواهید شد به صورت دستی، تمام دادههای ساختاریافته را به HTML صفحه خود اضافه کنید:
اضافه کردن دادههای ساختاریافته به صورت دستی کار بسیار بسیار دشواری است. به علاوه، افزودن کد جدید به HTML موجود، احتمال بروز مشکل را افزایش میدهد.
در بلاگ تریبون بخوانید: به چه صفحاتی زامبی پیج گفته میشود؟
اما با JSON-LD، تمام دادههای ساختاریافته شما در یک قسمت کوچک از کد جاوا اسکریپت قرار دارد که در بخش <head> صفحه وب شما قرار میگیرد:
دادههای ساختاریافته خود را تست کنید
آخرین قدم شما این است که مطمئن شوید Structured Data شما به درستی تنظیم شده است. خوشبختانه، گوگل ابزاری برای این کار به نام AWESOME را راهاندازی کرده که با انجام آن، حیالتان از تنظیم بودن این دادهها راحت خواهد شد: ابزار تست داده ساختاریافته (Structured Data Testing Tool)
برای استفاده از آن باید وارد URL مستقیم سایت خودتان بشوید:
یا کد HTML آن را کپی و پیست کنید:
حالا گزینه «Run Test » را بزنید، سپس گوگل، دادههای ساختاریافته را که در هر صفحه پیدا میکند، به شما نشان خواهد داد.
باید به یک نکته مهم اشاره کنیم:
هیچ تضمینی وجود ندارد که دادههای ساختاریافته به ریچ اسنیپت منجر شوند، حتی اگر همه موارد را به صورت کامل در اینجا تنظیم کنید.
در حقیقت، گوگل در اسناد خود این موضوع را به روشنی بیان میکند که هیچ تضمینی برای Rich Snippets سایت شما وجود ندارد:
به عبارت دیگر:
استفاده صحیح از Structured Data احتمال به دست آوردن Rich Snippets را به حداکثر میرساند. اما همیشه هم جواب نمیدهد.
نتیجهگیری
در این مقاله با مفهوم ریچ اسنیپت، انواع و مدلهای آن و همچنین نحوه ایجاد و تست آن آشنا شدیم. مهمترین نکته برای اجرای Rich Snippets این است که نوع آن باید مبتنی بر وبسایتتان باشد. اگر فروشگاه آنلاین دارید، ریچ اسنیپت محصولات یا نقد و بررسی به شما کمک خواهد کرد، اگر ارائهدهنده ایونت هستید، میتوانید از نوع رویداد آن استفاده کنید و… . با این حال باید به این نکته هم توجه کنید تضمینی وجود ندارد که سایت شما بتواند Rich Snippets بگیرد.