تصور کنید شما تلاش و سرمایهگذاری زیادی برای سایتتان کردهاید، این سایت یک ساختار عالی و محتوای هدفمند و مرتبط دارد. همه چیز خوب کار میکنید اما هیچکدام از اینها روی اولین تجربه بازدیدکننده، مشتری یا مشتری بالقوه شما تاثیری نخواهد گذاشت. پیش از هر چیز، سایت باید بارگذاری شود تا کاربر بتواند به محتوای آن دسترسی داشته باشد، اینطور نیست؟
حتما شما هم بارها با سایتهایی مواجه شدهاید که بسیار کند کار میکنند و سرعت لود پایینی دارند. در این شرایط معمولا چه واکنشی نشان میدهید؟ احتمالا صفحه را ترک میکنید، به صفحه نتایج گوگل برمیگردید و به سراغ سایت دیگری میروید. این دقیقا سرنوشتی است که برای سایتهای با سرعت پایین اتفاق میافتد و تاثیر منفی زیادی روی سئو دارد.
اهمیت سرعت برای گوگل
گوگل بارها و بارها اعلام کرده است که سرعت بالای سایت به شما کمک میکند تا رتبه بهتری در صفحه نتایج گوگل کسب کنید. همچنین این شرکت الگوریتم Mobile First Index خود را بهطور رسمی در جولای ۲۰۱۸ منتشر کرد. با آمدن این الگوریتم، باید سرعت نسخه موبایلی سایت خود را هم بهبود بدهید تا رتبه گوگلتان آسیب نبیند.
دلیل اینکه سرعت سایت یک عامل رتبهبندی در گوگل به حساب میآید، این است که سرعت بالا قبل از هر چیز نشانهای از تجربه کاربری باکیفیت است. سرعت بالای سایت باعث تجربه کاربری بهتر میشود. اگر سرعت سایت سریعتر باشد، کاربر معمولا مدت بیشتری در سایت میماند، نرخ تبدیل بهتری دارد و نرخ پرشش نیز کمتر میشود. به این دلایل، گوگل سرعت سایت را به یک فاکتور مهم در رتبهبندی تبدیل کرده است.
نکاتی برای افزایش سرعت سایت
در ادامه چند روش را برای افزایش سرعت سایت به شما معرفی میکنیم:
استفاده از هاست مجازی یا اختصاصی
انتخاب هاست مناسب، اولین قدم برای بالا بردن سرعت سایت است. اگر میخواهید یک سایت پرسرعت داشته باشید، به هیچوجه سراغ خدمات میزبانی اشتراکی نروید. در سرورهای اشتراکی، چندین سایت بهطور همزمان از بستر میزبانی استفاده میکند. استفاده از این هاستها گرچه هزینه کمتری دارد، اما اگر روزی بازدیدهای سایتتان زیاد شد، حتما شما را به دردسر خواهد انداخت.
فشردهسازی خروجی سرور
زمان پاسخگویی سرور سایت شما، تحتتأثیر میزان ترافیک دریافتی، منابعی که هر صفحه استفاده میکند و نرمافزاری که سرور از آن استفاده میکند، قرار دارد. برای بهبود زمان پاسخگویی سرورتان، دنبال گلوگاههای عملکردی بگردید که باعث کند شدن سایت میشود. کوئریهای پایگاه داده کند، مسیریابی کند یا کمبود حافظه کافی ممکن است روی سرعت سایت تاثیر خیلی زیادی بگذارد. این موارد را بشناسید و آنها را برطرف کنید. زمان پاسخگویی بهینه سرور کمتر از ۲۰۰ میلی ثانیه است.
فشردهسازی فایلهای css، JavaScript و HTML
با بهینهسازی کدهای سایت (از جمله حذف فاصله، کاما و سایر کاراکترهای غیرضروری)، میتوانید سرعت صفحه خود را به طرز چشمگیری افزایش دهید. همچنین نظرات روی کدها، قالببندی و کدهای استفاده نشده را حذف کنید. گوگل برای فشردهسازی فایل کدهای سایت، CSSNano و UglifyJS را پیشنهاد میکند.
استفاده از کش مرورگر (cache)
مرورگرها اطلاعات زیادی (استایلها، تصاویر، فایلهای جاوا اسکریپت و موارد دیگر) را در حافظه پنهان میکنند تا وقتی بازدیدکننده به سایت شما بازگردد، مرورگر مجبور نباشد کل صفحه را دوباره بارگیری کند. از ابزاری مانند YSlow استفاده کنید تا ببینید آیا برای کش خود، تاریخ انقضا مشخص کردهاید یا خیر. سپس هدر «expires» خود را برای مدت زمانی که میخواهید این اطلاعات در حافظه پنهان مرورگر ذخیره شوند، تنظیم کنید. در اغلب موارد توصیه میشود این زمان را برای یک سال تنظیم کنید، مگر اینکه طراحی سایتتان بهطور مرتب تغییر کند. در این صورت میتوانید با توجه به زمان تغییرات سایت، تاریخ انقضا را هم تغییر دهید.
بهینهسازی تصاویر
مطمئن شوید که تصاویر شما بزرگتر از آنچه نیاز دارید نیستند، با فرمت مناسب ذخیره شدهاند (PNGها معمولا برای تصاویر گرافیکی با کمتر از ۱۶ رنگ نتیجه بهتری دارند، در حالی که JPEGها معمولا برای عکسها بهتر هستند) و برای وب فشرده شدهاند.
از CSS sprites برای ایجاد یک الگو در تصاویری که معمولا در سایتتان به کار میبرید (مانند دکمهها و آیکونها) استفاده کنید. spritesهای CSS تصاویر شما را در یک تصویر بزرگ ترکیب میکنند که در یک نوبت بارگیری میشود (در واقع با این روش، درخواستهای HTTP کمتر میشود) و سپس تنها بخشهایی را که میخواهید نشان دهید، نمایش میدهد. در نهایت، با استفاده از CSS sprites شما در زمان بارگذاری صرفهجویی میکنید و کاربران هم مجبور نیستند آنقدر منتظر بمانند تا تمام تصاویر، یکی یکی بارگذاری شوند.
بهینهسازی قالب وبسایت و پلاگینهای مورد استفاده
هر چه بیشتر در وبسایت خود از پلاگین استفاده کنید، سایت سنگینتر شده و کندتر اجرا میشود.
تا جای ممکن سعی کنید از پلاگین و تمهای کمحجم استفاده کنید تا سرعت سایتتان افزایش یابد. مثلا پلاگینهای اسلایدر، بهطور کلی کد جاوااسکریپت اسلایدر را به همه صفحات اضافه میکنند. این کد بسیار سنگین است و باید در هر صفحه بارگذاری شود! ناگفته نماند که هیچکس هم علاقهای به آن ندارد و باعث پایین آمدن نرخ تبدیل میشود.
بنابراین هنگامی که میخواهید یک تم انتخاب کنید، سعی کنید به سراغ تمهای بدون انیمیشن، اسلایدر و توابع بروید. اگر به وبسایتهای بزرگ نگاه کنید میبینید که اغلب آنها بسیار ساده هستند.
ما به شما تم GeneratePress را پیشنهاد میکنیم. این تم بسیار سبک است و خیلی سریع بارگیری میشود. همچنین میتوانید عناصر را فعال یا غیرفعال کنید تا سایت خود را تا حد امکان تمیز نگه دارید.
یادتان نرود که وقتی پلاگینهای جدید را نصب میکنید، از خودتان بپرسید این پلاگین چقدر برای سایت من اهمیت دارد؟ پس از نصب، امتیاز و سرعت بارگذاری سایت را تست کنید. آیا این پلاگین باعث کند شدن سرعت سایت شما میشود؟ اگر پاسختان مثبت است، باید ببینید آیا نگهداشتن این پلاگین برایتان حیاتی است؟ شاید نیاز باشد به دنبال جایگزین بهتری باشید یا آن را به طور کامل حذف کنید.
تعداد ریدایرکتها را کاهش دهید
هر بار که صفحهای به صفحه دیگری ریدایرکت میشود، کاربران شما باید زمان بیشتری منتظر بمانند تا چرخه درخواست-پاسخ HTTP تکمیل شود. به عنوان مثال، اگر الگوی ریدایرکت صفحات شما سایت در نسخه تلفن همراه به این صورت است:
example.com -> www.example.com -> m.example.com -> m.example.com/home
هر یک از این دو تغییر مسیر اضافی باعث میشود تا صفحه شما کندتر بارگذاری شود.
ابزارهای تست سرعت سایت
ابزارهای مختلفی وجود دارد که با کمک آنها میتوانید سرعت سایتتان را بررسی کنید. در ادامه چند نمونه از بهترین ابزارهای تست سرعت سایت در سال ۲۰۲۱ را به شما معرفی میکنیم.
Sematext
این ابزار ساده و در عین حال قابل اعتماد است و میتوانید با کمک آن، API و زمان کارکرد وبسایت را از چندین مکان در سراسر جهان بررسی کنید. اندازهگیری عملکرد دستگاهها و مرورگرها و همچنین پیدا کردن مشکلات منابع third-party از دیگر مزایای استفاده از این ابزار است.
به آسانی میتوانید از این ابزار استفاده کنید و فقط چند دقیقه طول میکشد تا منابع خود را با کمک یک رابط کاربری بصری ببینید. میتوانید شرایط مختلفی را تنظیم کنید و یک هشدار بسازید تا در صورت بروز مشکل، فورا به شما اطلاع داده شود.
Pingdom
Pingdom یکی دیگر از ابزارهای شناخته شده تست سرعت وبسایت است که از سالهای خیلی قبل وجود داشته است. برای استفاده از آن نیازی به ورود به سیستم نیست و گزارشها از جزئیاتی که از Google PageSpeed Insights دریافت میکنید کمتر است. عملکرد سایت از ۰ تا ۱۰۰ درجهبندی می شود و سپس کدهای پاسخ، اندازه محتوا، انواع درخواستها، درخواستها بر اساس دامنه، و نمودار آبشاری که به شما امکان میدهد تا جزئیات مربوط به زمان بارگذاری فایلهای خود را ببینید، به تفکیک قابل مشاهده خواهد بود.
Google PageSpeed Insights
سالهای بسیار زیادی Google PageSpeed Insights به عنوان ابزاری برای آزمایش و رتبهبندی وبسایت استفاده میشد. این ابزار بسیار ساده است و توسط گوگل ایجاد شده تا سرعت سایت را بررسی کند. این ابزار، سرعت سایت را در مقیاس ۱ تا ۱۰۰ برای موبایل و دسکتاپ رتبهبندی میکند. هر چه این عدد بیشتر باشد، سرعت وبسایت شما بالاتر است.
با وارد کردن URL سایت خود در این ابزار، اطلاعات دقیقی درباره کد مسدودکننده رندر، TTFB، اندازه صفحه و موارد دیگر دریافت خواهید کرد. در زیر هر بخش، فهرستی از پیشنهاداتی را خواهید دید که باید به سرعت بخشیدن وبسایت شما کمک میکنند. این ابزار کاملا رایگان است و برای استفاده از آن نیازی به ثبتنام ندارید.
GTmetrix
GTmetrix به شما اجازه میدهد تا اطلاعات دقیقی در مورد سرعت صفحه، زمانبندی، امتیاز عملکرد و… به دست آورید. این ابزار همچنین اطلاعاتی در مورد نحوه رفع مشکلاتی که در سایت شما پیدا کرده است، ارائه میدهد.
بدون ثبتنام، فقط میتوانید به یک مکان برای تست سایت خود دسترسی داشته باشید. اما پس از ثبتنام و ایجاد یک حساب کاربری رایگان، میتوانید مکان، مرورگرهای مختلف و حتی نوع اتصال خود را انتخاب کنید.
بهینهسازی سرعت موبایل یا دسکتاپ، کدام مهمتر است؟
همانطور که پیشتر گفتیم، سرعت سایت روی تجربه کاربر تاثیر بسیار زیادی دارد. صفحاتی که زمان زیادی برای بارگذاری میخواهند، نرخ پرش بالاتری هم دارند. صفحات با بارگذاری کند میتوانند روی نرخ تبدیل شما تأثیر منفی بگذارند زیرا کاربران شما تحمل زیادی ندارند تا منتظر بارگذاری سایتتان بمانند.
بر اساس آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۶، بیش از ۵۵ درصد کاربران گوگل از موبایل برای جستجوهای خود استفاده میکنند. بهنظر میرسد این رقم تا امروز بسیار بیشتر شده است. به همین دلیل گوگل الگوریتم First index را ارائه داد و به صاحبان کسبوکار گفت که باید نسخه موبایل سایتشان را در اولویت قرار دهند. بنابراین اگر میخواهید سایتتان امتیاز بالاتری بگیرد و در صفحه اول نتایج گوگل ظاهر شود، حتما باید بهینهسازی سرعت نسخه موبایلی آن را جدی بگیرید.
یک پاسخ
مطلب بسیار خواندنی و مفیدی بود
سپاس از زمانی که گذاشتید