یکی از مهمترین بحثهای سئو، بحث Subdomain یا زیردامنه در مقابل subdirectory یا زیرشاخه است.
کدام یک از این دو، برای سئو بهتر است؟ آیا واقعا تفاوتی ایجاد میکنند؟ اگر وبلاگی در زیردامنه میزبانی میشود، آیا باید آن را به زیر شاخه فرعی منتقل کنیم؟ موضع گوگل در این باره چیست؟
اینها تنها چند مورد از سوالاتی است که معمولا از سوی جامعه سئو در شبکههای اجتماعی مطرح شده و اغلب با پاسخهای مختلفی روبهرو میشوند.
در این مطلب میخواهیم تکلیف این همه جروبحث پیرامون دو موضوع زیردامنه و زیرشاخه را بر اساس ملاحظات فنی سئو روشن کنیم
درک Subdomainها و subdirectoryها
قبل از اینکه بررسی کنیم کدام یک از این دو، برای سئو بهتر است، ابتدا نگاهی سریع به تفاوت فنی Subdomainها و subdirectoryها میاندازیم.
- زیردامنه: yourdomain.com
- زیرشاخه: com/blog/
اساسا، زیردامنه یک فرزند از دامنه والدین است و گاهی اوقات برای میزبانی موارد زیر، از آن استفاده میشود:
- وبلاگها
- فروشگاههای تجارت الکترونیکی (وقتی بخشی از یک سایت بزرگتر هستند)
- بینالمللی سازی (وبسایتهای مختلف برای هدف قرار دادن بازارهای مختلف)
- جدا کردن سایتهای موبایل
- فرمهای Quote
توجه داشته باشید که در مثال زیر شاخه (که به عنوان زیر پوشه نیز شناخته میشود)،/blog/ در همان دامنه اصلی قرار دارد. این بخشی از وبسایت اصلی yourdomain.com است، به همان روشی که هر صفحه دیگری در آن قرار دارد.
اما یک زیردامنه، خارج از دامنه اصلی قرار دارد. در واقع میتوان گفت ساب دامین در پارتیشن اختصاصی دامنه قرار دارد. در مثال بالا، از آن برای میزبانی وبلاگ استفاده میشود.
یک Subdomain، همیشه قبل از دامنه اصلی در URL قرار میگیرد، در حالی که زیرشاخه همیشه پس از آن قرار دارد.
اگر در حال حاضر مطمئن نیستید که سایت شما از چند زیردامنه استفاده میکند یا اصلا از آن استفاده میکند یا نه، میتوانید از ابزار بررسی سایت Semrush برای مشاهده ساختار سایت خود، از جمله Subdomainها استفاده کنید:
فقط هنگام تنظیم ابزار، مطمئن شوید «including all subdomains» را برای تعیین محدوده کرالینگ انتخاب کردهاید.
چرا در بین متخصصان سئو، چنین بحث مهمی بین زیردامنهها و زیرشاخهها وجود دارد؟ و آیا هنگام رتبهبندی در SERPS، یکی از آنها بهتر از دیگری عمل میکند؟
بیایید یک چیز را روشن کنیم!
ساختار وبسایت شما به طور قابل توجهی بر عملکرد جستجوی ارگانیکتان تاثیر میگذارد.
انتخاب بین زیردامنه یا زیرشاخه، برای بخشهای خاصی از سایت شما میتواند کمککننده یا زیانبار باشد. در مواردی هم، ممکن است منطقی باشد که بخشی از سایت خود را در یک دامنه فرعی میزبانی کنید.
این انتخابها کاملا بستگی به شرایط دارند. مهم است که شما سناریوهای مختلف استفاده و نحوه تاثیر آنها بر عملکرد ارگانیک سایت را درک کنید.
در بلاگ تریبون بخوانید: SERP چیست؟
پس این سردرگمی از کجا ناشی میشود؟
این بحث، ناشی از این واقعیت است که گوگل، Subdomainها را به عنوان موجودیت جداگانه دامنه اصلی شما تلقی میکند، بیشتر به این دلیل که برخی از وبسایتها، محتوای مختلفی را در زیردامنهها قرار میدهند که واقعا نباید با سایت اصلی مرتبط باشند. یا در بعضی موارد، زیردامنههای دامنه اصلی توسط افراد مختلف کنترل میشوند.
بیایید به مثال بالا برگردیم:
- الگوریتم گوگل با com/blog/ به عنوان بخشی از yourdomain.com، رفتار میکند.
- yourdomain.com به عنوان بخشی از yourdomain.com تلقی نمیشود و الگوریتم گوگل با آن به عنوان یک مجزا رفتار میکند.
این بدان معناست که هنگام رتبهبندی دامنه اصلی، محتوا (و چیزهای ارزشمند آن مانند بک لینک) که در یک Subdomain میزبانی میشود، توسط الگوریتم گوگل در نظر گرفته نخواهد شد.
تقریبا به نظر میرسد که محتوای میزبانی شده در Subdomain برای اهداف رتبهبندی در یک دامنه کاملا متفاوت میزبانی شده است.
حتما حالا با خودتان فکر میکنید که این کار نمیتواند برای هیچ سایتی خوب باشد، اما گاهی اوقات کاملا منطقی است که یک Subdomain به عنوان موجودی جداگانه از دامنه اصلی دیده شود، مخصوصا زمانی که زیردامنهها باید به عنوان نمایندگیهای یک کسبوکار یا بخشهای مختلف آن باشند.
غالبا یک Subdomain (از طریق یک منوی navigation یا لینکهای داخلی ) به دامنه اصلی لینک داده میشود، اما گاهی اوقات چنین اتفاقی نمیافتد. این موضوع، یک عامل کلیدی است که به شما نشان میدهد هنگام راهاندازی وبسایت خود (یا بخش جدیدی از آن) باید از کدام روش استفاده کنید.
گوگل درباره Subdomainها و زیرشاخههای فرعی چه میگوید؟
قطعا اینطور نیست که بگوییم زیرشاخهها برای سئو، خوب و زیردامنهها بد هستند. واقعا نظر دادن در این باره، به همین سادگی نیست.
اما باید بدانیم توصیههای مختلف در باره استفاده از زیردامنه و زیرشاخهها از کجا آمده و چگونه با دستورالعمل گوگل سنجیده میشوند.
جان مولر از گوگل در یک ویدیو که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، به بحث در مورد Subdomain در مقابل subfolder پرداخت. این توصیه از آن زمان تا امروز تغییری نکرده است.
در این ویدئو، جان میگوید:
جستجوی وب گوگل با استفاده از هر دوی زیردامنهها یا زیر شاخهها، خوب است.
و همچنین:
ما باید یاد بگیریم که چگونه [Subdomainها] را جداگانه کرال کنیم، اما در بیشتر موارد، این فقط یک کار فرمالیته و تشریفاتی برای چند روز اول است.
زیرشاخهها یا Subdirectories
اگر گوگل میگوید استفاده از زیردامنه خوب است، پس مشکل کجاست؟
برای پاسخ به این سوال، باید دو مورد از ۳ فاکتور مهم رتبهبندی گوگل را مرور کنیم :
- محتوا
- لینکها
فقط به این دلیل که گوگل گفته استفاده از دامنههای فرعی یا زیر شاخهها خوب است، به این معنی نیست که بگوییم هیچکدام از این دو بر دیگری مزیتی ندارد.
به عبارت دیگر:
آیا به دلیل میزبانی محتوای وبلاگ سایت خود در یک Subdomain از سوی گوگل جریمه خواهید شد؟ خیر. اما آیا در صورت قرار گرفتن به جای دامنه اصلی شما، این محتوا (و هر لینکی) میتواند به رتبهبندی بهتر شما کمک کند و بازدید بیشتری برایتان بیاورد؟ بله!
اگر محتوا و لینکها بین یک زیردامنه و دامنه اصلی تقسیم شده باشد، آتوریتی کلی آن دو، کمتر از وقتی است که همه آنها در یک دامنه اصلی قرار میگیرند (با استفاده از زیرشاخهها).
به همین دلیل، معمولا هنگام انتقال زیردامنههای مربوطه به زیرپوشههای دامنه اصلی، یک افزایش در بازدید ارگانیک و میزان ترافیک (در مقایسه با وقتی از زیردامنه استفاده شده) مشاهده میشود.
به مثال زیر که اندی چادویک به اشتراک گذاشته و رشد یک وبلاگ (قبلا در یک Subdomain میزبانی شده بود) پس از انتقال به دامنه اصلی را نگاه کنید (اکنون در یک سابدایرکتوری قرار گرفته است).
در نمونههایی که انتقال محتوا از یک ساب دامین به زیرپوشهها انجام شده است، موفقیتهای چشمگیری دیده میشود.
به مثال زیر نگاه کنید وقتی که یکی از مشتریهای استیون کنورایت، وبلاگ خود را از Subdomain به یک زیر شاخه منتقل کرد، با چه تغییراتی مواجه شد:
البته به این نکته توجه داشته باشید که این مثالها، همه در مورد انتقال وبلاگها از Subdomain به زیرشاخهها صحبت میکنند و بهطور پیش فرض، وبلاگها معمولا محتوای زیادی دارند (معمولا بیشترین محتوای یک کسب وکار در وبلاگش قرار دارد) و محتوای وبلاگ اغلب با لینکهایی همراه است. Subdomain، در اینجا دارای ارتباط موضوعی و آتوریتی بوده که با دامنه اصلی کاملا همسو است.
بنابراین آنچه در چنین شرایطی اتفاق میافتد، این است که زیرشاخه در حال انتقال آتوریتی (از محتوا و لینکها) است و وقتی این کار، با آتوریتی موجود در دامنه اصلی ترکیب شود، نتیجه آن افزایش دامین آتوریتی (و افزایش بازدید ارگانیک) خواهد بود.
اساسا، محتوای خوب و باکیفیت که باعث یک لینک بیلدینگ خوب میشود، تقریبا همیشه به عنوان یکی از روشهای به دست آوردن نتایج بهتر سئو در هنگام میزبانی در زیرشاخه به جای زیردامنه، به وبسایتها کمک میکند.
چالشهای زیرشاخهها
در یک دنیای ایدهآل، شما کنترل کاملی بر استفاده از Subdomainها یا زیرشاخهها برای بخشهای مختلف سایت خود خواهید داشت.
اما واقعیت این است که معمولا این کار چندان ساده نیست و اغلب باید بر اساس محدودیتهای فنی انجام شود.
این محدودیتها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- عدم امکان راه اندازی سایتهای بین المللی در زیرپوشهها (یعنیcom/us/ و yourdomain.com/es/)
- توسعه دهندگانی که نمیخواهند وبلاگ وردپرس را در همان سرور فروشگاه آنلاینشان میزبانی کنند
- تمایل به استفاده از یک پلتفرم اختصاصی وبلاگنویسی به جای وبلاگ داخلی یک بستر تجارت الکترونیکی
- یک quote form یا ویژگی دیگری که به دلیل نوشتن در زبانهای مختلف کدگذاری، قادر به قرار گرفتن در همان سرور سایت اصلی نیست
اینها فقط چند نمونه از تصمیماتی است که برای استفاده از Subdomainها یا زیرشاخهها نیاز دارید.
به عنوان مثال،Shopify شما را مجبور میکند از زیردامنهها برای فروشگاههای بینالمللی استفاده کنید، (de.yourdomain.com به جای yourdomain.com/de/) و استفاده از زیرشاخهها، با وجود مزایایی که دارند، امکانپذیر نیست.
به همین ترتیب، اگر میخواهید از وبلاگ وردپرس استفاده کنید و سایت شما با CMSی اجرا میشود که این مورد را در همان سرور پشتیبانی نمیکند (یا به شما امکان انجام این کار را میدهد). یک توسعهدهنده احتمالا به شما پیشنهاد میکند از یک Subdomain برای سهولت کارتان استفاده کنید.
زیردامنه یا زیرشاخه: کدام یک برای من مناسب است؟
نکته اینجاست که هنوز سردرگمی زیادی در مورد اینکه آیا Subdomainها میتوانند به سئوی سایت شما آسیب بزنند یا نه، وجود دارد. همانطور که در این توییت میبینیم:
این توییت به ما نشان میدهد که هنوز اختلاف نظر زیادی در مورد اینکه گوگل با این موارد متفاوت برخورد میکند یا نه، وجود دارد.
در اکثر موارد، انجمن سئو موافقت میکند که اگر محدودیتهای فنی، محدودیتهای قانونی در کشورهای مختلف و… وجود نداشته باشد، باید محتوای خود را به جای زیردامنه در یک زیرشاخه میزبانی کنید.
برای انتخاب بین زیرشاخه و زیردامنه، حتما باید زمینه فعالیت وبسایت و صفحهای که میخواهید به زیرشاخه یا ساب دامین منتقل کنید را هم در نظر بگیرید.
اگر صفحه مورد نظر یک وبلاگ یا فروشگاه تجارت الکترونیکی است، همیشه باید اولویت این باشد که این محتوا در یک زیرشاخه میزبانی شود.
اما اگر این یک quote form یا محتوایی باشد که بعید است از نظر ارتباطی یا موضوعی، ارزشی به سایت شما اضافه کند، استفاده از زیر شاخهها را پیش فرض در نظر نگیرید.
اگر دلیلی برای استفاده از Subdomain وجود دارد، نباید آن را نادیده گرفت. ویژگیهایی مانند quote form یا حتی مراکز پشتیبانی (که اغلب پشت صفحه ورود به سیستم قرار دارد) اگر اینطور میزبانی شوند، به پتانسیل سئوی سایت شما آسیب نمیرسانند. در حقیقت، شما احتمالا هیچ تفاوتی با استفاده از زیرشاخهها در این موارد مشاهده نخواهید کرد.
در بیشتر موارد، از نظر سئویی، یک زیر شاخه به زیردامنه اولویت دارد. با این حال، ملاحظاتی وجود دارد که باید قبل از تصمیمگیری درباره آنها فکر کنید.
انتخاب برای محتوایی مثل وبلاگ، آسان است. اما انواع دیگر محتوا و ویژگیهای سایت باید در کنار جوانب مثبت و منفی هر گزینه در نظر گرفته شوند. همیشه انتخاب کردن آسان نیست!
فقط مطمئن شوید که چگونه میتوانید با یک تصمیم مناسب، بر عملکرد سئوی سایتتان تأثیر بگذارید.
4 پاسخ
به جرعت مبگم که بکی از بهترین محتواهاتون بود
ازتون ممنونیم ^_^
مرسی از راهنمایی بود وموفق باشید
جالب بود ممنون