شاید با شنیدن نام روابط عمومی، مفاهیم مختلفی در ذهن شما پدیدار شود؛ اما این روزها روابط عمومی دیجیتال یکی از مهمترین مسائلی است که کسبوکارها با آن درگیر هستند و بیش از پیش به آن میپردازند. روابط عمومی به مجموعه اقداماتی گفته میشود که در جهت ارتباط بهتر و موثرتر یک برند با افراد جامعه انجام میگیرد.
اگر کسبوکار دیجیتالی دارید و هنوز با مفهوم روابط عمومی دیجیتال آشنایی کافی ندارید و با مزایای آن آشنا نیستید، توصیه میکنیم که این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا متوجه نقش و اهمیت این مفهوم در کسبوکارها امروزی شوید و از همین حالا برای آن برنامهریزی کنید.
در این مقاله با مطالب زیر آشنا میشوید:
Toggleروابط عمومی دیجیتال (DPR) چیست؟
ارتباطات بعد از گسترش دنیای دیجیتال رنگ و بوی تازهای به خود گرفت و کسبوکارها ناگزیر باید سرعت واکنشهای خود را مطابق آن افزایش میدادند تا بتوانند تعاملی موثر را رقم بزنند. بحرانهایی که در فضای آنلاین به وجود میآیند، بسیار سریع پخش میشوند و اگر واکنش سریعی نداشته باشید، ممکن است اتفاقات ناخوشایندی برای برند شما به وجود آورند.
در واقع میتوان گفت که از لحاظ مفهومی Digital PR تعریفی مشابه روابط عمومی به شیوه سنتی دارد ولی در نحوه اجرا و شیوه استفاده تفاوتها مشخص میشوند. همچنین حضور دیجیتال پی آر به برند شما کمک میکند که از طریق حضور فعال در فضای آنلاین، با مخاطبان و سازمانهای دیگر ارتباط درست برقرار کند و در زمان مناسب از اتفاقات و مسائل مرتبط آگاهی کسب کند.
مزایای روابط عمومی دیجیتال چیست؟
شاید اولین سوالی که در ذهن شما پدیدار شود، این باشد که روابط عمومی دیجیتال چه منفعتی برای کسبوکار شما دارد و چرا باید به آن اهمیت بدهید؟ شاید هم تصور کنید که روابط عمومی به شکل سنتی برای برند شما کفایت میکند و نیازی به استفاده از نوع دیجیتال آن ندارید. برای پاسخ به این سوالات کافیست نگاهی به مزایای Digital PR داشته باشیم تا بتوانید دلیل قانعکنندهای برای حضور آن در کسبوکار خود پیدا کنید:
- تعامل کارآمدتر: رسانهها و شبکههای اجتماعی راههای ارتباطی مهمی در دنیای کنونی هستند؛ روابط عمومی دیجیتال به شما کمک میکند که در این گستردگی با کمترین هزینه و کوتاهترین زمان ممکن بتوانید با مخاطبان و مشتریان خود در تعامل باشید.
- برندسازی: محتواهایی که در راستای روابط عمومی دیجیتال تولید میشوند، میتوانند ابزار مهمی برای برندسازی شما باشند و از آنها جهت افزایش آگاهی مخاطبان از برند خود و اقداماتی که در راستای پی آرانجام دادید، استفاده کنید.
- سئو: روابط عمومی دیجیتال میتواند به شما کمک کند در کنار آگاهی از برند، در برخی از کلمات مدنظر هم به رتبههای برتر نتایج جستجو برسید. تولید محتوای رپورتاژ آگهی یکی از مهمترین روشها برای رسیدن به این مزیت است.
- مدیریت بحران سریعتر: در دنیای دیجیتال همهچیز با سرعت بیشتری اتفاق میافتد؛ خبرها زودتر دست به دست میشوند و بحرانها خیلی زود به گوش افراد زیادی میرسند. دیجیتال پی آر به کسبوکار شما کمک میکند که در این مواقع به سرعت بتوانید واکنش نشان دهید و از بروز یک بحران جدی جلوگیری کنید.
- قابل اندازهگیری: برخلاف روابط عمومی به شیوه سنتی که خیلی سنجش درستی برای آن وجود نداشت؛ در پی آر دیجیتال شما با شاخصهای کلیدی و عملکردی مختلف و همچنین ابزارها، میتوانید میزان موفقیت خود را اندازهگیری کنید.
معایب روابط عمومی دیجیتال چیست؟
شاید یکی از عمده معایب روابط عمومی دیجیتال پتانسیل پایین در فرآیندهای ارتباطی باشد. این درست است که پیامهای خبری روابط عمومی دیجیتال میتواند از میان درهمریختگی آگهیهای بازرگانی به راحتی عبور کند، ولی در عین حال ممکن است گیرنده خبر ارتباط موثری با منبع خبر ایجاد نکرده و بدین ترتیب تلاشهای بسیاری از شرکتها بیثمر بماند.
فعالیتهای روابط عمومی دیجیتال نیز ممکن است از طریق سوء مدیریت و عدم هماهنگی با بخش بازاریابی به صورت ناقص انجام پذیرد. از آنجا که کلید اصلی و لازمه یک روابط عمومی دیجیتال موثر، ایجاد یک برنامه خوب، شایسته و دارای مدیریت استراتژیک صحیح است، برای تعیین اثربخشی تلاشهای روابط عمومی آنلاین، آنالیز و اندازهگیری نتایج این فعالیتها در بازههای زمانی خاص امری ضروری است.
اقدامات روابط عمومی دیجیتال
اساسا روابط عمومی دیجیتال اعتقاد دارد طیفهای مختلفی از مخاطبان وجود دارند که سلیقهها و خواستههای متفاوتی از هم دارند و قرار است همهی آنها را بشناسد، زبانشان را یاد بگیرد و برای رسیدن به این هدف از قابلیتهای تکنولوژیهای جدید مثل ایمیل، سایت، شبکههای اجتماعی و… استفاده میکند. در همین راستا اقدامات زیر انجام میگیرد:
- انتخاب مخاطبان هدف
- دسته بندی و شناسایی نیاز آنها
- انتخاب رسانه مورد علاقه هر دسته از مخاطبان
- تولید محتوای متناسب با نیاز هر دسته از مخاطبان
- انتشار محتوای تولیدشده و حضور قدرتمند برند در رسانههای مورد نظر مخاطبان
- تحلیل و آنالیز میزان اثربخشی استراتژی روابط عمومی دیجیتال
کاربرد روابط عمومی در دیجیتال مارکتینگ
روابط عمومی دیجیتال یکی از شاخههای بازاریابی دیجیتال هم محسوب میشود. روابط عمومی به روش آنلاین از شاخههای مختلف بازاریابی دیجیتال هم میتواند استفاده کند. درواقع این دو حوزه، با هم ارتباط تنگاتنگ و متقابلی دارند.
فعالیتهایی که در واحد روابط عمومی دیجیتال یک سازمان انجام میشود، به سایر بخشهای سازمان نیز کمک میکند. برای مثال خبرگزاریهای آنلاین و رپورتاژهایی که در روابط عمومی دیجیتال استفاده میشود، ترافیک سایت و شبکههای اجتماعی را تا حد خوبی بالا میبرد. سایر فعالیتهای بازاریابی هم گاهی با رویکرد روابط عمومی انجام میشوند و از اطلاعات، گزارشها و توصیههایی که روابط عمومی ارائه میدهد استفاده میکنند. روابط عمومی دیجیتال شامل طیف گستردهای از فرصتهای بازاریابی مانند مصاحبه در نشریات آنلاین و استفاده از قدرت تعاملی رسانههای اجتماعی برای رشد و شناخت بیشتر مخاطبان است.
اما به صورت کلی این دو مبحث کاملا از هم جدا هستند؛ اقدامات روابط عمومی دیجیتال در راستای اطلاعرسانی، افزایش آگاهی، آموزش، فرهنگسازی، تصویرسازی مثبت و ایجاد حس نیاز برای عموم جامعه است اما بازاریابی دیجیتال، افزایش فروش و سود، کسب درآمد و تبدیل مخاطب هدف به مشتری دائم را دنبال میکند.
مردم در وهله اول محصولات را نمیخرند، آنها بابت برندها و تصویری که از شما در ذهن خود ساختهاند، پول پرداخت میکنند. زمانی که فردی محصولی را میخرد، عمل خریدن از طریق بازاریابی انجام شده؛ اما پیش از خرید، روابط عمومی فرد را از وجود چنین چیزی مطلع کرده است. بنابراین با ترکیب این دو مفهوم میتوانید تصویر خوبی از برند خود ایجاد کرده و میزان فروش را افزایش دهید.
روابط عمومی دیجیتال برای چه کسبوکارهایی مناسب است؟
به صورت کلی میتوان اشاره کرد که هر کسبوکاری که در فضای دیجیتال حضور دارد، به روابط عمومی دیجیتال نیز نیازمند است؛ چراکه تعداد زیادی از مخاطبان حال حاضر هر برندی در شبکههای اجتماعی و به طورکلی فضای مجازی حاضر هستند و اگر کسبوکاری میخواهد که ارتباط نزدیک و مستقیم با آنها داشته باشد، بهتر است توسط دیجیتال پی آر این اتفاق بیفتد و از این طریق به افزایش آگاهی برند و در ادامه فروش بیشتر هم دست پیدا کنند.
میزان موفقیت روابط عمومی دیجیتال را چگونه اندازهگیری کنیم؟
پیشتر گفتیم که یکی از مزایای روابط عمومی دیجیتال، قابلیت اندازهگیری و سنجش میزان موفقیت کمپینهای مربوط به آن است که اهمیت بسیار زیادی هم دارد. برای اندازهگیری موفقیت کمپین دیجیتال پی آر میتوانید از ابزارهای زیر استفاده کنید:
- گوگل آنالیتیکس:
یکی از مهمترین و کاربردیترین ابزارهای تحلیل و اندازهگیری کمپینهای پی آر گوگل آنالیتیکس است. توسط این ابزار میتوانید به صورت کاملا رایگان کیفیت بک لینکها، UTMها، ترافیک ورودی و سایر المانهای موردنظر خود در کمپینهای روابط عمومی دیجیتال را مورد ارزیابی قرار دهید.
- SEMRush:
شاید SEMrush را به عنوان یک ابزار سئویی بشناسید؛ اما ممکن است جالب باشد که در کمپینهای PR براساس رپورتاژ آگهی هم استفاده میشوند و میتوان توسط آن وضعیت کلمات کلیدی و بک لینکها را مشاهده کرد.
- BuzzSumo:
یکی از ابزارهای پرطرفدار برای رصد میزان به اشتراک گذاشتهشدن محتوای شما در سایتها و شبکههای اجتماعی مختلف است و میتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهد.
تفاوت روابط عمومی دیجیتال و سنتی چیست؟
بهطور کلی روابط عمومی سنتی به آن دسته فعالیتهایی اطلاق میشود که از طریق ایجاد ارتباط با روزنامهنگاران توسط راههای سنتی ارتباطی مانند تلفن یا دعوت آنها سعی دارند که مشتریان هدف خود را از طریق انتشارات سنتی به دست آورند.
روابط عمومی سنتی بیشتر بر انتشارات کاغذی، تلویزیون یا رادیو تاکید دارد؛ اما همانطور که میدانید بازار رسانههای چاپی، دیگر مانند گذشته گرم نیست. امروزه تقریبا تمامی کسبوکارها به صورت آنلاین در صحنه ظاهر میشوند و بدین ترتیب رسانههای آنلاین با سرعت بالایی در حال گرفتن جایگاه انتشارات چاپی و حتی تبلیغات تلویزیونی هستند.
با رشد بازاریابی آنلاین نیز تمرکز بیشتر کسبوکارها از روابط عمومی سنتی به سمت روابط عمومی دیجیتال تغییر یافته است. به بیان دیگر روابط عمومی دیجیتال شکل تکامل یافتهای از روابط عمومی سنتی است. روابط عمومی دیجیتال به جای استفاده از انتشارات چاپی، بر انتشار آنلاین و آگاهی از برند تمرکز دارد. این نوع از فعالیت در واقع شامل نشر مقالات و اخبار آنلاین، همکاری با بلاگرها و افراد تاثیرگذار برای نشان دادن ویژگیهای محصولات و دریافت بازخوردها، بازاریابی محتوایی و بازاریابی وابسته (Affiliate Marketing) جهت معرفی موثر و برندسازی از طریق بازدیدهای آنلاین مخاطبین هدف است.
به جرات میتوان گفت که بدون روابط عمومی دیجیتال هیچ کمپین سئوی سایتی موفقیتآمیز نخواهد بود و نمیتواند سایت را به جایگاه نخست صفحه اول گوگل برساند. در حقیقت روابط عمومی دیجیتال بخشی از فعالیتهای اصلی سئوی خارجی سایت است که بدون آن نمیتوان در فضای آنلاین به موفقیتهای تجاری دست یافت.
روابط عمومی طی پانزده سال گذشته به طور چشمگیری تغییر کردهاست. به طوری که بازاریابی آنلاین یا همان دیجیتال مارکتینگ در حال تبدیل شدن به بخش مهمی از توسعهی کسبوکارهای مختلف است و استفاده از رسانههای آنلاین در ارتباطات نیز در حال افزایش است. با این تفاصیل این یک حقیقت است که روابط عمومی دیجیتال باید به عنوان بخش اعظم یک استراتژی بازاریابی آنلاین در نظر گرفته شود. در حالی که این موضوع در مورد روابط عمومی سنتی صادق نیست.
سخن پایانی
در انتها بد نیست بدانید که کسبوکارهای زیادی امروز از روابط عمومی به عنوان یکی از مهمترین بخشهای سازمان خود یاد میکنند و برای این بخش برنامههای ویژهای تدارک میبینند. اگر تاکنون به این موضوع اهمیتی نمیدادید و شاید هنوز نمیدانید که چطور باید این بخش را راهاندازی کنید؛ میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید و خدمات دیجیتال پیآر خود را به تریبون بسپارید و با خیالی آسوده مشغول پیشبرد اهداف سازمان خود باشید.
امیدواریم که این مطلب مفید واقع شده باشد و خوشحال میشویم که نظرات شما در مورد نقش روابط عمومی در سازمانهای کنونی را بشنویم.
لذت بردم ممنونم واقعا
ممنونیم ازتون بابت بازخورد خوبی که دادید.
واقعا با متنای خارجی برابری میکنه
ممنونیم ازتون دوست عزیز