30 سوال رایج درباره سئو که باید بدانید (به همراه پاسخها)
به عنوان یک متخصص سئو، در ابتدای کار هیچ چیزی جز اینکه باید در موتورهای جستجو رنکینگ بالاتری به دست بیاورم، نمیدانستم. و سئو هم موضوعی است که موارد زیادی را شامل میشود که نمیتوان صرفاً با خواندن چند کتاب به آن مسلط شد. چیزی که امروز درباره سئو صادق است ممکن است ماه دیگر تاریخ مصرف گذشته باشد. هیچ فرمول مشخصی وجود ندارد که بشود با آن به صفحه اول نتایج جستجو رسید. به همین خاطر تصمیم گرفتم چند سوال رایج درباره سئو که ممکن است برای هر تازه کاری پیش بیاید را در این مطلب جمع آوری کنم و پاسخ بدهم. امیدوارم که مورد استفاده قرار بگیرد.
بهترین راه برای یاد گرفتن سئو، خواندن و دنبال کردن مقالاتی است که متخصصان سئو مینویسند و در بلاگها منتشر میکنند. این مطالب هم به روز هستند و هم بر اساس تجربیات یک متخصص نوشته شدهاند. این مطلب هم اختصاص دارد به 30 سوال رایج درباره سئو که توسط یک متخصص این حوزه پاسخ داده شدهاند. با ما همراه باشید تا به سراغ این سوالات برویم.
سوال اول: سئو چیست؟
پاسخ: سئو مخفف عبارت Search Engine Optimization یا بهینهسازی موتور جستجو است. یک فرآیند سیستمی که جایگاه وب سایت شما را در صفحه نتایج جستجو یا همان SERP تعیین میکند. موتورهای جستجو مانند بینگ، یاهو و گوگل همگی از الگوریتمهایی استفاده میکنند تا بتوانند وب سایتها را رتبه بندی کنند.
هر یک از موتورهای جستجو، رسانههای مختلفی مانند صفحه سایت، ویدیو، مقالات، بلاگ و تصاویر را بر اساس چیزی که بنظر خودش بیشتر با درخواست جستجو کاربر منطبق است، رتبه بندی کرده و به او نمایش میدهد. از نظر تئوری، هرچه سایت شما بیشتر در صفحه نتایج جستجو دیده شود، ترافیک بیشتری خواهید گرفت که در نتیجه به نفع کسب و کارتان خواهد بود.
سوال دوم: سئو چگونه عمل میکند؟
پاسخ: سئو میتواند از طریق بالا بردن رنکینگ صفحات سایت در نتایج موتور جستجو، به شما یا کسب و کارتان کمک کند. هرچه حضور دیجیتالی پر رنگتری در اینترنت داشته باشید، ترافیک بیشتری خواهید داشت و مشتریان بیشتری از خدمات یا محصولاتتان استفاده خواهند کرد.
سومین سوال رایج درباره سئو : آیا سئو اخلاقی یا قانونی است؟
پاسخ: سئوی غیرقانونی نداریم اما تکنیکهای سئو کلاه سیاه وجود دارند. مثلاً اینکه صفحات سایت خود را با کلمه کلیدی پر کنید تا در نتایج جستجوی آن دیده شوید اما این کلمات را مخفی کنید که کاربر نبیند. البته گوگل این وب سایتها را پنالتی یا بن میکند.
تکنیکهای سئو کلاه سیاه در گذشته جواب میداد، اما الان گوگل در شناسایی آنها قوی و سریع شده است و هرچند وقت یکبار، الگوریتمی طراحی میکند که این تکنیکها را پیدا کند. پس حتی اگر بتوانید یک نقطه ضعف در الگوریتمهای گوگل پیدا کنید، زمان چندانی نمیگذرد تا گوگل این مسأله را بفهمد و اصلاحش کند.
سوال چهارم: اگر من روی سئو سایتم کار کنم، توسط گوگل پنالتی میشوم؟
پاسخ: نه، این یکی از فرضیههای رایج است که اکثراً گفته میشود. موتورهای جستجو مانند گوگل، هدف اصلی شان پیدا کردن مناسب ترین محتوا برای نشان دادن به کاربری است که به دنبال چیزی میگردد. به همین خاطر از صاحبان وب سایتها میخواهد که موارد سئو را رعایت کنند تا بتوانند در این زمینه به کاربران کمک کنند. اما به عنوان یک سئوکار، باید قوانین را بشناسید و طبق همان قوانین عمل کنید.
اگر قوائد مطرح شده توسط موتورهای جستجو را بشکنید، موتورهای جستجو این حق را دارند که صفحات سایت شما را از ایندکس خارج کنند. که در نهایت شما را به مشکل میاندازد و روی رنکینگ کلی سایتتان تأثیر منفی میگذارد. به زبان ساده، گوگل به وب سایتهایی که سئو را به خوبی رعایت میکنند، امتیاز میدهد و فقط سایتهایی را پنالتی میکند که تکنیکهای سئو کلاه سیاه را اجرا میکنند.
سوال پنجم: چه تکنیکهایی جزو تکنیکهای سئو کلاه سیاه به حساب میآیند؟
پاسخ: تاکتیکهای سئو کلاه سیاه، قرار است برای شما زمان بخرند و با تلاش کمتری وب سایت شما را بهینه کنند تا به صورت مصنوعی در نتایج جستجوی گوگل رشد کنید. این تاکتیکها ممکن است شامل بعضی از ویجتهای قرار گرفته در لینکها باشند، یا پر کردن صفحه سایت با کلمات کلیدی نامرئی یا حتی استفاده از یک شبکه بلاگ شخصی برای لینکسازی خارجی از سایتهای کوچک به یک سایت اصلی.
سوال ششم: چگونه روی سئو کار کنم؟
سئو یک استراتژی سیستماتیک میطلبد که باید با ملاحظه اجرا شود. این استراتژی از انتخاب نام دامنه شروع میشود تا بهینه کردن زمان بارگزاری هر صفحه سایت. فاکتورهای زیادی هستند که میتواند روی رنکینگ سایت شما تأثیر بگذارد و سئو یعنی بهینهسازی این فاکتورها که بتواند شما را به بهترین امتیاز ممکن برساند.
فاکتورهایی مانند چگالی کلمه کلیدی، کلمات کلیدی LSI، محل قرارگیری کلمات کلیدی، زمان بارگزاری صفحه، زمان توقف کاربر، امتیاز تازگی محتوا، سیگنالهای شبکههای اجتماعی، نرخ کلیک، تعداد بک لینکها، کیفیت بک لینکها، موبایل فرندلی بودن و … همه و همه باید در استراتژی سئو سایت مدنظر قرار گرفته شوند.
تصویر زیر میتواند به خوبی پروسه سئو را نشان دهد:
سوال هفتم: معمولاً در چه بازه زمانی باید روی سئو سایت کار کنم؟
پاسخ: سئو یک کار یکدفعه ای نیست. بیشتر متخصصان سئو یک استراتژی مارکتینگ طولانی مدت را در پیش میگیرند. صاحبان وب سایتها باید مدام حواسشان به آمار سایت و رنکینگ صفحات مختلف باشد.
با تغییرات زیادی که هر از گاهی رخ میدهد، مثل بی تأثیر شدن لینکها، بهبود الگوریتمهای موتور جستجو، محتواهای تاریخ مصرف گذشته و فعالیتهای رقبا، باید به سئو به چشم یک تعهد طولانی مدت نگاه کنید. البته سئو هم بیشتر از هر روش بازاریابی دیگری، بازگشت سرمایه برای شما در پی خواهد داشت.
سوال هشتم: آیا باید برای کار سئو شخصی را استخدام کنم؟
نه لزوماً. اگرچه بهترین و سریعترین راه برای دیده شدن در صفحه نتایج جستجو، این است که در این حوزه سرمایهگذاری کنید. آژانسهای خدمات سئو ممکن است برای یک کسب و کار کوچک کمی هزینهبردار باشند. اما باز هم باید به نرخ بازگشت سرمایه شرکت نگاه کنید. اگر ارزشش را دارد میتوانید یک متخصص سئو استخدام کنید و منتظر اتفاقات خوب باشید. اگر هم نشد، بد نیست خودتان مفاهیم اولیه را یاد بگیرید و کار را پیش ببرید.
سوال نهم: آیا ساختار URL میتواند روی سئو تأثیر بگذارد؟
پاسخ: بله، کیفیت ساختار URL سایت شما میتواند روی رنکینگ صفحه تأثیر بگذارد. آدرسهای URL میبایست کوتاه و خوانا باشند به گونه ای که کاربر با نیم نگاهی به آن متوجه شود که در کجای سایت قرار گرفته است. عنوان صفحه میبایست محتوای موجود در آن صفحه را حمایت کند و کلمه کلیدی در آن استفاده شده باشد. تحقیقات نشان داده است که آدرسهای URL که بین 35 تا 40 کاراکتر هستند، عمده نتایج جستجو را تشکیل میدهند.
دهمین سوال رایج درباره سئو : چگونه نتیجه تلاشهایم در زمینه سئو را دنبال کنم؟
پاسخ: گوگل آنالیتیکز محبوبترین ابزار برای بررسی ترافیک سایت و گرفتن اطلاعات اولیه است. و البته رایگان هم در اختیار شما قرار میگیرد. ابزارهای دیگری هم برای دنبال کردن آمار و نتایج سئو سایت وجود دارند که میتوانید با یک جستجوی ساده آنها را پیدا کنید.
سوال یازدهم: گوگل آنالیتیکز چیست؟
پاسخ: یک سوال رایج درباره سئو که معمولاً افراد تازه کار میپرسند، درباره گوگل آنالیتیکز است. گوگل آنالیتیکز یک سرویس آنالیز رایگان است که توسط گوگل ایجاد شده و به شما این امکان را میدهد تا آمار و گزارشهای وب سایت خود را ببینید. این اطلاعات آماری میتواند لوکیشن کاربران سایت، تعداد بازدیدهای یک صفحه و یا میانگین توقف کاربر در یکی از صفحات سایت شما باشد.
سوال دوازدهم: چقدر طول میکشد تا نتیجه تلاشهایم برای سئو سایتم را ببینم؟
پاسخ: اگر به درستی کار سئو انجام شود، درخواست ایندکس شدن یا کرول شدند صفحات سایتتان برای گوگل ارسال میشود. اما همان طور که در سوالات قبلی اشاره کردیم، رنکینگ صفحه تحت تأثیر معیارهای زیادی قرار دارد. مواردی که بعضاً تحت کنترل شما هم نیستند. مثلاً تعداد بک لینکها، یا کیفیت بک لینکهایی که به سایتتان داده میشود، امتیاز تازگی محتوا، قدمت وب سایت، رقابتی بودن کلمات کلیدی و غیره. این فاکتورها نمیتوانند چندان توسط شما یا هیچ کس دیگری کنترل شوند.
پس اگر هنوز سایتتان را در صفحه نتایج جستجوی گوگل پیدا نمیکنید، کمی صبر داشته باشید و به تولید محتوای ارزشمند ادامه دهید. در هر صورت کار کردن روی سئو سایت، نتیجه خواهد داد.
سوال سیزدهم: گوگل چگونه سایت من را پیدا میکند؟
پاسخ: گوگل به صاحبان سایتها این امکان را میدهد که وب سایت خود را به رایگان ثبت کنند. متداولترین راه برای اینکه کارمندان گوگل بتوانند سایت شما را پیدا کنند، از طریق Googlebot یا ربات گوگل است. ربات، اسپایدر یا وب کرولر، ابزاری است که سطح اینترنت را میپیماید و صفحات جدید یا به روز شده را شناسایی و ایندکس میکند.

چهاردهمین سوال رایج درباره سئو : robot.txt چیست؟
پاسخ: زمانی که یک کرولر موتور جستجو به سراغ وب سایت شما میآید، اولین چیزی که به دنبالش خواهد بود، فایل robot.txt است. این فایل مشخص میکند که ربات گوگل و سایر کرولرها چگونه باید با صفحات و فایلهای موجود در وب سایت شما برخورد کنند. اگر فایل یا دایرکتوری ای دارید که نمیخواهید توسط موتورهای جستجو ایندکس شود، باید در فایل robot.txt تعریف کنید که کرولرها بررسی اش نکنند.
سوال پانزدهم: متا تگ چیست؟
پاسخ: یک متا تگ به تکهای متن یا متاداده اطلاق میشود که توضیحی درباره محتوای یک صفحه سایت ارائه میدهد. متا تگها شامل تگ عنوان، توضیحات متا و کلمات کلیدی یک صفحه هستند.
متا تگها به تنهایی در صفحات دیده نمیشوند ولی در داخل کدهای HTML قرار میگیرند که آنها را فقط برای موتورهای جستجو نمایش خواهد داد.
سوال شانزدهم: آیا متا تگ مهم است؟
پاسخ: طبق گفتههای بعضی از متخصصان سئو، متا تگها دیگر به اندازه قبل ارزش و اهمیت ندارند و در رنکینگ صفحه تأثیر نمیگذارند. اگرچه، همچنان متا تگها اطلاعات مهمی در اختیار موتورهای جستجو و کاربران میگذارند. با دادن این اطلاعات، ممکن است در صفحه نتایج جستجو، نرخ کلیک بیشتری برای لینک سایت خود بگیرید. که در نتیجه روی رنکینگ سایت موثر خواهد بود. پس متا تگها مهم هستند، حتی اگر به طور مستقیم به عنوان فاکتورهای سئو در نظر گرفته نشوند.
سوال هفدهم: سایت مپ XML چیست؟
پاسخ: همانطور که از فایلهای robot.txt برای کنترل کردن فایلها و دایرکتورییهای خود استفاده میکنیم، برای کنترل داشتن روی محتواها و آدرسهای URL سایت نیز نیاز به یک ساختار داریم.
در گذشته وبمسترها روی یک سایت مپ HTML کار میکردند. هر صفحه اصلی در سایت در قسمت فوتر به سایت مپ لینک میشد. اما یک سایت مپ XML به مدیران سایت این امکان را میدهد که به طور مستقیم اطلاعات هر صفحه از سایت را که میخواهند ایندکس شوند به موتورهای جستجو معرفی کنند.
سایت مپ XML همچنین اولویت یا ساختار درختی محتوای سایت را نشان میدهد و اطلاعات آخرین بهروزرسانیهای هر صفحه را مشخص میکند.
سوال هجدهم: ریدایرکت 301 چیست؟
پاسخ: ریدایرکت 301 یعنی یک آدرس URL به طور دائمی به آدرس URL دیگری منتقل شده است. زمانی که وب سایت خود را به یک آدرس جدید منتقل میکنید، باید مطمئن شوید که کاربران با کلیک روی لینک قدیمی سایت شما، به آدرس جدید منتقل میشوند و تمام لینکهای داخلی نیز به درستی کار میکنند. ریدایرکت 301 وظیفه این فرآیند را به عهده دارد.
سوال نوزدهم: لینکهای کنونیکال چه کار میکنند؟
پاسخ: به دلایل متفاوتی، صفحات سایت ممکن است با آدرسهای URL مختلفی، به یک صفحه برسند. برای مثال آدرس www.example.com و http://www.example.com دو آدرس URL مختلف هستند که هر دو کاربر را به یک صفحه یکسان هدایت میکنند.
با اینکه از نظر کاربر این دو آدرس تفاوتی ندارند، اما موتورهای جستجو آنها را متفاوت میبینند. اولین مشکلی که در این شرایط پیش میآید این است که موتور جستجو این دو صفحه را به عنوان محتوای تکراری در نظر میگیرد و ممکن است سایت شما را پنالتی کند. ثانیاً تمام ترافیکی که به سمت وب سایت شما میآید بین دو ورژن مختلف آدرس سایتتان تقسیم میشود. و از آنجایی که گوگل فقط بازدیدهای منحصر به فرد هر صفحه را در نظر میگیرد، این ماجرا به ضرر شما تمام خواهد شد.
لینکهای کنونیکال میتواند تمام این مشکلات را حل کند. لینک کنونیکال مانند یک ریدایرکت ساده عمل میکند اما در واقع کاربر را ریدایرکت نمیکند. بلکه به مرورگر میگوید که تمام کاربران این ورژن از URL سایت را به ورژن اصلی سایت هدایت کند.
سوال بیستم: آیا داشتن یک سایت mobile-friendly به سئو کمکی میکند؟
پاسخ: بله و نه. از زمانی که الگوریتمهای گوگل تغییر کرده است، موبایل فرندلی بودن یک سایت جزو معیارهای رنکینگ صفحه قرار گرفته است. اما فقط روی رنکینگ جستجو در موبایل تاثیر میگذارد و به جستجوهای روی دسکتاپ یا لپ تاپ کاری ندارد.
گرچه وقتی تعداد بازدیدکنندگانی که از موبایل استفاده میکنند زیاد شود، ناچارید که سایت خود را برای نمایش در موبایل بهینه کنید.
سوال 21: گراف دانش گوگل چیست؟
پاسخ: Google Knowledge Graph یک سیستم اطلاعاتی است که گوگل فراهم کرده تا کاربران بتوانند سریعتر به پاسخ سوال خود برسند. بیشتر این اطلاعات از نکتهها و پاسخ سوالات تشکیل شده و معمولاً در بالای نتایج جستجو دیده میشوند. در تصویر زیر، نمونه این کادر اطلاعات را میبینید.
برای دیده شدن در این بخش، باید سایت شما در کلمه کلیدی مورد نظر رتبه اول را داشته باشد. از طریق سایت Rank Intelligence میتوانید وضعیت کلمات کلیدی سایت خود را ببینید. آنهایی که در رتبه اول هستند، شانس بیشتری در دیده شدن در بخش Google Knowledge Graph دارند.
سوال 22: چگونه در پنل دانش گوگل ثبت شوم؟
پاسخ: گوگل اطلاعات مورد نیاز خود را از منابعی مانند CIA World Factbook میگیرد. سایتهایی که دادههای عظیم در اختیار قرار میدهند. به همین خاطر کنترل کردن اینکه چه اطلاعاتی از وب سایت شما در نتایج جستجو دیده شود کمی سخت است.
اما با اینکه کنترل چندانی روی پنل دانش گوگل ندارید، میتوانید از طریق تنظیم اسکیمای سایت خود، یا ساختن یک صفحه مخصوص کسب و کار خود در ویکی پدیا و گوگل پلاس، حضور بیشتری در نتایج جستجوی گوگل پیدا کنید.
سوال 23: چه تعداد کلمه برای یک مقاله مناسب است؟
پاسخ: تحقیقات اخیر نشان داده است که تعداد کلمات کلیدی میتواند روی سئو تأثیر بگذارد. به طور میانگین 10 نتیجه برتر صفحه نتایج جستجو، محتواهایی بیش از 2000 کلمه دارند. هرچه محتوای شما طولانیتر باشد، مخاطب بیشتر در صفحه شما باقی میماند و لینکهای بیشتری در متن داده میشود.
سوال 24: آیا شبکههای اجتماعی میتوانند روی سئو موثر باشند؟
پاسخ: بله. شبکههای اجتماعی هم بخشی از استراتژی سئو را تشکیل میدهند. مطالب وب سایتهایی با محتواهای قابل انتشار و با کیفیت، بیشتر از رقبای خود به اشتراک گذشته میشوند. بیشتر درباره آنها توییت نوشته میشود و در نهایت بک لینکهای بیشتری میگیرند.
موتورهای جستجو این فعالیتها را به عنوان یک سیگنال خوب از کسب و کار شما میبیند و توجه بیشتری به آن میکند.
سوال 25: آیا لازم است که برای کار سئو، کدنویسی بلد باشیم؟
پاسخ: این هم یک سوال رایج درباره سئو که اغلب افراد در ابتدای کار میپرسند. اینکه بدانید کدنویسی چیست و کمی به آن آشنا باشید، میتواند کمک بسیاری به پیشرفت کارتان بکند. اما نه، برای کار سئو، دانستن کدنویسی ضروری نیست.
مهمترین بخش، درک اصول سئو است. اینکه بدانید سایت تان چگونه کار میکند و الگوریتمهای موتورهای جستجو چگونه عمل و تغییر میکنند.
سوال 26: از کجا بفهمم چه صفحاتی ایندکس شدهاند؟
پاسخ: به بخش Index status یا وضعیت ایندکس در ابزار وبمستر گوگل بروید. در این قسمت مشخص شده است که چه تعداد از صفحات شما توسط گوگل ایندکس شده یا چه صفحاتی بلوکه یا حذف شدهاند.
راه ساده دیگری هم که میتوانید انجام دهید این است که در گوگل عبارت زیر را جستجو کنید:
Site:example.com
با نوشتن عبارت site: و آدرس سایت خود، میتوانید تعداد صفحات ایندکس شده را در قسمت نتایج ببینید.
سوال 27: چرا تصاویر باید متن جایگزین داشته باشند؟
پاسخ: متن جایگزین یا alt text توضیحی است که درباره یک فایل تصویری داده میشود. زمانی که روی یک عکس ماوس خود را حرکت میدهید، این متن نمایش داده میشود. اما کاربرد اصلی آن برای کاربرانی است که نمیتوانند تصاویر را ببینند. مثلاً تصویر به دلیل نبود سرعت اینترنت کافی، بارگزاری نشده یا کاربر نابیناست و نرم افزار صفحهخوان، متن جایگزین تصویر را میخواند تا او بداند این تصویر درباره چه موضوعی است.
به علاوه اینکه موتورهای جستجو از متنهای تصاویر متوجه میشوند که محتوای آنها چیست. پس برای رنکینک تصاویر نیز باید از متن جایگزین استفاده کرد.
سوال 28: بک لینکها چه کاربردی دارند؟
پاسخ: بک لینک، یعنی لینکهایی که از وب سایتهای دیگر به سایت شما داده شدهاند. از این طریق موتورهای جستجو متوجه میشوند که وب سایت شما تا چه حد محبوب است. این نوع لینکها را همچنین به عنوان یک “رأی برای تایید سایت شما” میتوان دید.
بک لینکها یکی از بخشهای اصلی لینکسازی در کمپینهای سئو هستند که میتواند به گرفتن ترافیک بیشتر برای سایت تان موثر باشند. گوگل به وب سایتهایی با بک لینکهای معتبر و ارزشمند، ارزش بیشتری میدهد و در نتایج جستجوهای بیشتری به کاربران پیشنهاد خواهد داد.
سوال 29: آیا برای بهبود رنکینگ سایتم، میتوانم بک لینک بخرم؟
پاسخ: بله میتوانید بک لینک بخرید، ممکن هم هست به طور موقت به بالاتر رفتن رتبه سایتتان کمک کند. اما گوگل هر نوع بک لینکی که برای آن پولی پرداخت شده باشد را به عنوان یک امتیاز نمیبیند و در نهایت این مسأله را متوجه شده و این نوع لینکها را ندیده میگیرد. لینکهایی که به سایت شما داده میشوند، باید به صورت طبیعی و با خواست وب سایتهای دیگر انجام شده باشد.
آخرین سوال رایج درباره سئو: تفاوت بین لینکهای داخلی، خارجی و جاذبه ای در چیست؟
پاسخ: یک لینک داخلی (Internal Link) از یک صفحه از داخل سایت شما به صفحهای دیگر از سایت شما داده میشود. این نوع لینکها به ایجاد ساختار سایت کمک میکنند.
لینکهای خارجی (External link) از سوی دیگر، برای لینک دادن از داخل سایت به صفحه ای از سایت دیگر استفاده میشوند. با اینکار میتوانید مخاطبین خود را به صفحه ای منتقل کنید که به عنوان مرجع معرفی کردهاید یا فکر میکنید برای توضیحات بهتر باید آن را مطالعه کنند.
لینکهای جاذبه ای یا Inbound links در واقع همان بک لینکهایی هستندکه از سایتی دیگر به سایت شما داده میشوند.
امیدواریم که این اطلاعات برای شما مفید واقع شده باشد. اگر در زمینه سئو سوالاتی دارید که در این 30 سوال عنوان نشده بودند، خوشحال میشویم در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ دهیم.