جستجوی پیشرفته گوگل | ۶ نکته مهم برای سئو
جستجوی پیشرفته گوگل باعث میشود روی عباراتی که جستجو میکنید، متمرکزتر شوید و با استفاده از تکنیکهایی که خواهیم گفت، به نتایج دقیقتر و کاربردیتری برسید. با این تکنیکها میتوانید برای مثال آخرین مقالات منتشر شده هفته گذشته رقیبتان را پیدا کنید. یا حتی فرصتهایی که برای لینکسازی داخلی داشتهاید و به آن دقت نکردهاید را کشف کنید. در این مقاله که میتواند راهنمای خوبی برای جستجوی پیشرفته گوگل باشد، 6 نکته و ترفند حرفهای هم به شما یاد خواهیم داد که باعث میشود سئوکار بهتری شوید. با تریبون همراه باشید.
چرا از جستجوی پیشرفته گوگل استفاده کنیم؟
به طور کلی، جستجوی پیشرفته گوگل به شما کمک میکند که سریعتر به نتیجه دلخواه خود برسید. با مشخص کردن معیارها و مشخصات مورد نیازتان میتوانید دقیقاً نتیجهای را پیدا کنید که دنبالش میگشتید. خصوصاً اطلاعاتی که معمولاً برای پیدا کردنشان به سراغ ابزارهایی چون Moz، Ahrefs یا SEMRush میروید. در این راهنمای سئو، از جستجوی پیشرفته گوگل استفاده میکنید تا:
- محتواهای تکراری که به رتبه سایتتان آسیب میزنند را پیدا کنید.
- فرصتهای موجود برای نوشتن مطلب مهمان در سایتهای دیگر را کشف کنید.
- موقعیتهای لینکسازی داخلیای که تا به حال به آن توجه نکردهاید را بشناسید.
اما قبل از اینکه به سراغ توضیح این موارد برویم، بهتر است چند نکته را با هم یاد بگیریم.
نکاتی درباره جستجوی پیشرفته گوگل
برای اینکه کار را پیچیده نکنیم، در این آموزش به سراغ 4 روش جستجویی میرویم که در سئو بیشتر کاربرد دارد. در روش جستجوی اول، با نوشتن عبارتی مشابه ساختار زیر، میتوانید نتایج جستجو را تنها از یک سایت مشخص ببینید:
site:[any website]
مثلاً اگر بخواهم فقط از سایت دیجی کالا نتیجه جستجو داشته باشم، باید بنویسم Site:digikala.com. نیازی هم نیست به آدرس سایت http یا https یا www اضافه کنید. حالا صفحه نتایج این گونه میشود:
از این ترفند برای مشاهده تعداد ایندکسهایی که از صفحات سایت در موتور جستجوی گوگل ثبت شده هم استفاده میشود.
به علاوه، میتوانید کلمه کلیدی مورد نظر خود را هم در ادامه این عبارت بنویسید تا نتایج جستجو، در آن وبسایت خاص، درباره کلمه کلیدیای که مشخص کردهاید به شما نشان داده شود.
چگونه عین عبارت مورد نظر را در گوگل جستجو کنیم؟
نکته دیگری که وجود دارد، استفاده از دابل کوتیشن هنگام نوشتن کلمه کلیدی است. وقتی من آدرس سایت و کلمه کلیدی مورد جستجوی خودم را وارد میکنم، گوگل تمام عباراتی که شامل کلمه کلیدی من در آن سایت باشد را در صفحه نتایج نشان میدهد. اما اگر بخواهیم دقیقاً همان کلمه کلیدی را جستجو کند، باید آن را داخل “دابل کوتیشن” بگذاریم. تصویر زیر را ببینید:
به تعداد نتایج جستجو دقت کنید. در حالت اول من کلمه یوگا را در دیجی کالا بدون دابل کوتیشن سرچ کردم. یعنی اگر عبارت یا عنوان دیگری باشد که یوگا داخل آن وجود داشته باشد هم گوگل در نتایج نشان خواهد داد. به همین خاطر حدود 25 هزار نتیجه جستجو پیدا کرد. اما وقتی از دابل کوتیشن استفاده کردم، این تعداد به حدود سه هزار نتیجه رسید. یعنی تا حد زیادی نتیجه جستجو پیشرفته گوگل محدودتر و متمرکزتر از حالت عادی شد.
از این تکنیک برای پیدا کردن محتواهای تکراری، که ممکن است به رتبه بندی صفحات سایتتان در گوگل آسیب برساند نیز، موثر است که در ادامه بیشتر دربارهاش توضیح خواهیم داد.
حذف و اضافه کلمات کلیدی دلخواه از نتایج جستجو
آخرین تکنیکی که در این قسمت یاد میگیریم، استفاده از علامت خط تیره و علامت مثبت است. زمانی که میخواهید یک کلمه کلیدی یا عبارت خاص در نتایج جستجو شما دیده نشود، از خط تیره استفاده میکنید. برای مثال در جستجوی قبلی از سایت دیجی کالا، تا اینجا پیش رفتیم که فقط محصولات یا صفحاتی را نشان دهد که کلمه یوگا در محتوای آن وجود داشته باشد.
از آنجایی که محصولات دیجیتالی مانند لپتاپهای لنوو با عنوان یوگا در این فروشگاه اینترنتی وجود دارند، من میخواهم مشخص کنم که منظورم لپتاپ یوگا نیست. برای این کار در انتهای عبارتی که در کادر جستجو وارد کردهام، –لپ تاپ را وارد میکنم. حالا جستجوی پیشرفته گوگل حتی دقیقتر از قبل هم میشود:
حالا نتایج جستجو از حدود 3 هزار مورد به 99 نتیجه رسید! برعکس این حالت هم صادق است. یعنی نتیجهای که گوگل به من نشان میدهد، شامل موردی نیست که من دنبالش هستم. پس میتوانم از علامت + استفاده کنم و یک کلمه کلیدی دیگر را به عبارت مورد جستجویم اضافه کنم. در این مثال من +زیر انداز را مینویسم تا گوگل نتایج جستجو را بار دیگر مطابق با درخواست من نمایش دهد:
میبینید که نتایج جستجو این دفعه نسبت به حالت قبلی به مراتب بیشتر شد؛ چون من از گوگل خواستم که یک کلمه یا عنوان را به جستجوهای خود اضافه کند.
تکنیکها و اپراتورهای دیگری هم برای جستجوی پیشرفته گوگل وجود دارد اما برای سئو این چهار مورد بیش از بقیه کاربردی خواهند بود. حالا برویم سراغ 6 راه که میتوانید از جستجوی پیشرفته گوگل به نفع سئو سایت خود استفاده کنید.
6 نکته درباره جستجوی پیشرفته گوگل که در سئو به کارتان خواهد آمد
با استفاده از تکنیکهایی که گفتیم، میتوانید دقیقاً نتیجهای که میخواهید را از جستجوی پیشرفته گوگل بگیرید. این تکنیکها همچنین میتوانند برای سئو هم به کار بیایند. خصوصاً اگر اوایل کار هستید و نمیخواهید برای سرمایهگذاری در بخش سئو هزینه کنید.
مطالعه بر روی وب سایت رقبا
بررسی و تحقیق روی وب سایتهای رقبا در گوگل ساده است. تنها چیزی که نیاز دارید استفاده از اپراتور جستجوی related: در کنار آدرس سایتتان است. این اپراتور به شما کمک میکند که سایتهای مشابه و فعال در حوزه کاری خود را پیدا کنید. با اینکار نه تنها رقبای مستقیم خود را پیدا میکنید، بلکه گوگل آن دسته از وب سایتهایی که به طریقی به کسب و کار شما مرتبط میشوند را نیز به شما نشان خواهد داد. البته این ویژگی برای وب سایتهای انگلیسیزبان به مراتب دقیقتر و کاربردیتر عمل میکند.
شناسایی استراتژی محتوای رقبا
در ادامه مبحث پیدا کردن رقبا، یک راه جالب هم وجود دارد که میتوانید از طریق آن استراتژی محتوای آنها را نیز متوجه شوید. چگونه؟ با ترکیب اپراتور site و فیلتر محدود کردن تاریخ جستجوی پیشرفته گوگل. من کاربرد این ترفند را روی آدرس یکی از رقبای سایت دیجی کالا انجام میدهم. منتها آدرس صفحه بلاگ این سایت را وارد میکنم که روی محتوا تمرکز داشته باشم.
از قسمت tools یا تنظیمات جستجو گوگل، گزینه filter by date یا فیلتر تاریخ را انتخاب و جستجو را محدود به ماه گذشته کنید. حتی میتوانید کلمه کلیدی مدنظر خود را هم در جستجو وارد کنید.
حالا با یک بررسی هوشمندانه در نتایج جستجو میتوانید خوشههای موضوعی و محتوای ستونی وب سایت رقیب خود را ببینید و تحلیل کنید. فیلترهایی که در جستجوی پیشرفته گوگل استفاده میشوند، علاوه بر اپراتورها، میتوانند به محدود کردن نتایج و ایجاد یک دید مناسب از رقبا کمک بسیار زیادی بکنند. با این ترفند میتوانید اطلاعات زیر را بدست بیاورید:
- در این بازه زمانی، رقیب شما چه تعداد محتوا منتشر کرده است.
- در چه فاصله زمانیهایی محتوای جدید ایجاد میکند.
- چه نوع محتواهایی در این بازه زمانی منتشر کردهاند.
- درباره موضوعی که مدنظر دارید و جستجو کردهاید، رقیب شما چند وقت یکبار محتوا تولید میکند.
و این لیست میتواند بسته به جستجو و بررسیای که روی وبسایتهای رقیب انجام میدهید، ادامه پیدا کند. جالب است نه؟
پیدا کردن فرصتهای موجود برای گذاشتن پست مهمان در سایر وب سایتها
اگر هدف شما این باشد که ترافیک بالایی برای وب سایت خود ایجاد کنید، باید بک لینکهای باکیفیت داشته باشید و دامین آتوریتی یا اعتبار دامنه را بالا ببرید تا رتبه بهتری در نتایج گوگل کسب کنید. تمام این کارها با نوشتن مطلب به عنوان مهمان در وب سایتهای دیگر انجامشدنی است.
اگر فکر میکنید بلاگ کردن در پلتفرمهای رایگان و پست مهمان ساختن در سایتهای دیگر، ترفندی قدیمی و از کار افتاده است، در اشتباه هستید. کافیست در پلتفرمهای رایج بلاگینگ مانند ویرگول یا مدیوم، صفحهای باز کرده و شروع به تولید محتوا درباره کلمه کلیدیهای مورد نظر خود کنید. برای اینکه متوجه شوید چه موضوعاتی در این پلتفرم بلاگینگ، ترند روز هستند، از تکنیکهای جستجوی پیشرفته گوگل که پیشتر گفتیم استفاده کنید.
شناسایی موقعیتهای مناسب برای لینکسازی داخلی
لینکسازی داخلی نقش بسیار مهمی در سئو بازی میکند. در مطلب سیر تا پیاز لینکسازی از زبان نیل پاتل، درباره اهمیت و چگونگی لینکسازی داخلی به طور مفصل گفتیم. اما گاهی پیش میآید که دیگر ایدهای برای لینک کردن صفحات سایتتان به همدیگر ندارید. مثلاً میخواهید به موضوعی در وب سایتتان لینک کنید اما نمیدانید چه صفحاتی برای اینکار مناسب هستند.
اینجاست که جستجوی پیشرفته گوگل به کمک شما میآید. کافیست از دستور site: و آدرس سایت خود به همراه کلمه کلیدی مورد نظرتان استفاده کنید تا در کسری از ثانیه گوگل به شما نشان دهد که چه صفحاتی در سایتتان درباره این موضوع، محتوا دارد. حتی اگر میخواهید لینکی به بخش بلاگ یا محصول سایت خود بدهید، در ادامه آدرس وب سایت خود، عنوان برگه blog یا product را هم اضافه کنید.
پیدا کردن محتواهای تکراری روی وب سایت
محتوای تکراری، محتوایی است که بیش از یک بار روی وب سایت شما قرار گرفته است و ممکن است موتورهای جستجو را برای رتبهبندی صفحات دچار گمراهی کند. این مسأله علاوه بر اینکه به رنکینگ وب سایت شما آسیب میزند، میتواند وب سایتتان را توسط الگوریتمهای جستجوی گوگل به عنوان پنالتی اعلام کند.
برای اینکه مطمئن شوید محتوای تکراری روی وب سایتتان ندارید، بخشی از محتوای مدنظر را در ادامه دستور site: و آدرس وبسایت وارد کنید. حالا گوگل دنبال این محتوا در وبسایت شما میگردد و اگر محتوایی مشابه یا عین آن در سایت پیدا کند، در نتایج به شما نشان خواهد داد.
به غیر از محتوای تکراری در وب سایت، یک مشکل دیگر نیز ممکن است سئو شما را به خطر بیندازد. آن هم محتوای کپی از وبسایت هایدیگر است. برای اینکه مطمئن شوید محتوای شما کپی از سایت دیگری نیست، کنار دستور جستجوی قبلی یک علامت خط تیره قرار دهید. با اینکار احیاناً اگر نتیجه مشابهی در وب سایتهای دیگر موجود باشد، در صفحه نتایج خواهید دید.
پیدا کردن فرصتهای محتوایی از دست رفته
آخرین ترفندی که در جستجوی پیشرفته گوگل یاد میگیریم، استفاده از filetype است. فایل تایپ زمانی میتواند کاربردی باشد که به دنبال نتیجه جستجو در یک نوع فایل خاص باشید. مثلاً میخواهید بدانید درباره محتوای شما آیا فایل pdf یا word در حال حاضر در سطح وب وجود دارد یا خیر. این دستور را به این صورت میتوانید استفاده کنید:
site:yourwebsite.com filetype:pdf
به طور کلی استفاده از pdf در وب سایت توصیه نمیشود. چرا که گوگل در بازخوانی اطلاعات موجود در آن به مشکل بر میخورد. بهتر است به جای آپلود یک فایل پی دی اف، یک صفحه HTML کاربر پسند ( و مناسب برای دانلود و پرینت) روی سایت خود ایجاد کنید.
همانطور که دیدید، گوگل در حوزه جستجو، قدرتمندتر از چیزی است که فکرش را بکنید. کافیست یاد بگیرید چطور از ابزارها و دستورات آن استفاده کنید. مهمتر از همه اینکه گوگل خدماتش را به صورت رایگان در اختیار شما میگذارد. پس استفاده کردن از این خدمات به نفع بهبود سئو سایت، یک حرکت هوشمندانه است؛ شما چه فکر میکنید؟